Filmový festival v Cannes 2013

Aktualizováno 20. 5. 2013 13:09
Šedesátý šestý ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uskutečnil 15. až 26. května 2013. Zahájila ho nová adaptace Velkého Gatsbyho od Baze Luhrmanna. Hlavní cenu má Život Adele.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Mezinárodní filmový festival v Cannes se počítá mezi nejvýznamnější události své kategorie. Prezentuje premiéry velkých filmů a režisérů a zároveň přináší pohled na budoucí mistry filmového řemesla.

Po jubilejním šedesátém pátém ročníku, z něhož si hlavní cenu odnesl Michael Haneke, odstartoval letošní 15. května a nabídl projekce filmů až do 26. května.

Hlavní cenu, Zlatou palmu, získalo tříhodinové francouzské drama Život Adele (La Vie d'Adèle) autora Abdela Kechiche. Velká cena (Grand Prix) pak putovala snímku Inside Llewyn Davis bratrů Coenů. Nejlepším režisérem byl zvolen Amat Escalante za dílo Heli, nejlepší herec s eobjevil ve snímku Nebraska - Bruce Dern a nejlepší herečka v Le Passé - Berenice Bejo. Ve scenáristické kategorii byl oceněn Ťia Čang-kche za The Touch of Sin. Cenou poroty byl oceněn Japonec Hirokazu Kore-Eda za film Like Father, Like Son.

Zahajovací film

Jako zahajovací snímek byl vybrán Velký Gatsby. Nová adaptace literární klasiky Francise Scott Fitzgeralda se ocitla v rukou australského melodramatika Baze Luhrmanna. Ten už si poradil se shakespearovskou dvojicí Romea a Julie, které převedl do moderní doby. Z dalších jeho děl je třeba zmínit populární muzikál Moulin Rouge a vlasteneckou ódu Austrálii.

Do hlavních rolí Gatsbyho příběhu obsadil Leonarda DiCapria, Tobeyho Maguirea a Carey Mulligan. Projekce proběhla ve 3D, po animovaném snímku Vzhůru do oblak to je teprve podruhé v historii Cannes. Americká premiéra byla naplánována už na desátého května a česká na šestnáctého května.

Filmy na festivalu

O nejvyšší ocenění Zlatou palmu soutěžilo devatenáct filmů. Z domácích autorů Roman Polanski s La Venus a la Fourrure (Venuše v kožichu) či Francois Ozon s Jeune & Jolie (Mladá a hezká). Ze známých amerických autorů uvedl v soutěži nové dílo Steven Soderbergh - Behind the Candelabra (Za svícnem), Alexander Payne - Nebraska, James Gray - The Immigrant (Imigrant) a Joel a Ethan Coenovi - Inside Llewyn Davis.

Nicolas Winding Refn z Dánska, který na sebe upoutal snímkem Drive, představil Only Gods Forgive (Jen bohové odpouštějí). Japonský autor Takashi Miike, tvůrce Itchi the Killer, soutěžil s dílem Wara No Tate (Slaměný štít).

Z Íránu pak dorazil snímek Le Passé (Minulost) od autora Rozchodu Nadera a Simin Asghara Farhadi. Italskou kinematografii reprezentuje Paolo Sorrentino (Tady to musí být, Božský) s novým dílem nazvaným La Grande Bellezza (Velká krása).

V sekci krátkých filmů se objevila i díla českých a slovenských autorů. Šunky režisérky Elišky Chytkové a Pandy režiséra Matúše Vizára byly vybrány mezi patnácti sty tituly, aby se mohly předvést v této kategorii pojmenované Cinéfondation.

Porota

Předsedou hlavní poroty se pro rok 2013 stal Steven Spielberg.

Spolu se Spielbergem v mezinárodní porotě působili ze známých jmen také Ang Lee, čertsvý držitel Oscara za režii, Christoph Waltz, dvojnásobný držitel hereckého Oscara, a Nicole Kidman, držitelka Oscara za výkon ve filmu Hodiny.

Indie v Cannes

Z programového obsahu lze například zmínit velkou pozornost indickému filmu. Cannes totiž připomínalo sté výročí založení tamní kinematografie.

 

Právě se děje

Další zprávy