Steven Spielberg

7. 10. 2011 10:00
Steven Spielberg je jedním z nejvýznamnějších filmových tvůrců. Ať už ho člověk obdivuje či nenávidí, pozice jeho filmů je v dějinách filmu nezastupitelná.
Steven Spielberg.
Steven Spielberg. | Foto: Reuters

Steven Spielberg je jedním z nejvýznamnějších filmových tvůrců. Některými je považován za kýčaře, který je spolehlivým strojem na peníze, jiní jsou jeho nadšenými obdivovateli.

Bez ohledu na stranu, na které člověk stojí, Spielbergovy filmy - Schindlerův seznam, E.T. - Mimozemšťan, Zachraňte vojína Ryana, Mnichov či série o dobrodružstvích Indiana Jonese - mají ve světové kinematografii nezastupitelné místo.

V roce 2012 uvedl do kin film na motivy života amerického prezidenta Abrahama Lincolna. Se s nímke Lincoln slavil úspěch a velké naděje má i na Oscarech. Získal nejvíc - dvanáct nominací, včetně nejlepšího filmu, režie a adaptovaného scénáře. O výsledcích se dozvíme 24. února.

Steven Spielberg se narodil 18. prosince 1946 v Cincinnati, v americkém státě Ohio. Jako náctiletý objevil kouzlo kamery a filmů. Mezi jeho první "dětské" filmy patří Útěk do nikam a Bojová jednotka, oba inspirované válkou (ke které se mimochodem často vracel i ve své pozdější tvorbě).

V roce 1968, díky němému filmu Amblin získal smlouvu v televizním studiu Universal. Tam potom působil jako seriálový i filmový režisér. Točil například epizody ze seriálů The Psychiatrist, Name of The Game nebo Night Gallery a televizní filmy, jako například Duel, Inspektor Colombo: Námět na detektivku nebo Savage.

Filmem Čelisti odstartoval v roce 1975 tradici letních megahitů a dostal se do "nejvyšší" ligy Hollywoodu. Snímek, který celosvětově vydělal přes čtyři sta milionů dolarů, získal tři Oscary - za střih, hudbu a zvuk. Byl nominován i na nejlepší film.

Dalším Spielbergovým hitem byla Blízká setkání třetího druhu (1977), po kterých následovaly méně komerčně úspěšné filmy. Ke kasovním trhákům se ovšem vrátil v roce 1981 filmem Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy s Harrisonem Fordem v hlavní roli.

V roce 1982 přišel Spielberg se dvěma filmy, hororem Poltergeist a rodinným sci-fi dramatem E.T. - Mimozemšťan, který se stal komerčně nejúspěšnějším filmem té doby. Spielberg byl jedním z pionýrů marketingové metody zvané "product-placement" - umisťování reklam či konkrétních výrobků přímo do filmových záběrů.

Průkopníkem se však stal i na poli filmových efektů.

Další pokračování dobrodružství archeologa Indiana Jonese, tentokrát s podtitulem Poslední křížová výprava a opět s Fordem v hlavní roli, měl sice komerční úspěch, ale kritika ho už neocenila jako jeho předchůdce. V roce 1985 produkoval další z megahitů, Návrat do budoucnosti s Michaelem J. Foxem v hlavní roli.

Velkým zklamáním pro Spielberga samotného byl film Purpurová barva (nebo Barva nachu), kde si zahrály například Oprah Winfreyová a Whoopi Goldbergová. Přestože měl film jedenáct nominací na Oscara, neproměnil nakonec ani jedinou.

Poté přišel kritikou i diváky kladně přijatý film Říše slunce (1987), kde si postavu hlavního dětského hrdiny zahrál Christian Bale. Ovšem i tento snímek odešel z oscarového večera s prázdnou.

S rokem 1989 Spielberg snímkem Indiana Jones a Poslední křížová výprava završil dobrodružnou trilogii. Film byl divácky velmi úspěšný a je mnohými pokládán za nejlepší z celé série.

Jako "životní" by se dal označit rok 1993, kdy přišly do kin dva snímky v jeho režii - Jurský park, který byl mimořádně kasovně úspěšný, a zejména snímek Schindlerův seznam - oceněný sedmi Oscary, včetně těch za Nejlepší film roku a Nejlepší režii, bývá označován za jeden z nejlepších snímků všech dob.

V průběhu devadesátých let byl Spielberg velmi aktivní také jako producent - a to jak animovaných (například Flinstoneovi), tak hraných snímků (Muži v černém, Drtivý dopad).

Pět let po Schindlerově seznamu přišel další velmi významný snímek Spielbergovy tvorby - Zachraňte vojína Ryana s Tomem Hanksem v hlavní roli. Film byl úspěšný nejen u diváků, ale také u členů filmové akademie, která mu udělila pět Oscarů, včetně ocenění nejlepší režie.

K vojenské tématice se režisér vrátil jedním z nejlépe hodnocených seriálů, minisérií Bratrstvo neohrožených (2001). Na tu v roce 2010 navázal desetidílný seriál Pacifik, který Spielberg, spolu s Tomem Hanksem, už jen koprodukoval.

Následovalo sci-fi Minority report s Tomem Cruisem, který se objevil také v dalším Spielbergově sci-fi Válka světů (2005). Kromě ní přinesl rok 2005 také drama Mnichov (některými považované za jeden z jeho nejlepších filmů) nesoucí silné poselství a ukazující Spielbergovu "dětsky naivní touhu měnit svět i dospělé poznání, že je to nemožné."

V roce 2008, po dlouhých devatenácti letech přišlo čtvrté pokračování Indiana Jonese (Indiana Jones a Království křišťálové lebky), které však zdaleka nedosáhlo kvalit svého předchůdce.

Foto: Reuters

Rok 2011 byl významný díky uvedení dvojice filmů. Jeho prvního animovaného snímku Tintinova dobrodružství, který šel atmosférou ve šlépějích Indiana Jonese, a dramatu Válečný kůň, z něhož se vyklubal, byť neúspěšný, oscarový aspirant na nejlepší film.

Následující rok připravil snímek Lincoln, nominovaný na Zlatý glóbus i Oscary.

 

Právě se děje

Další zprávy