Blog

Aktualizováno 19. 8. 2011 13:33
Blog, zkrácené označení pro weblog, je internetovým diářem vedeným osobou, skupinou či organizací.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Kunc

Blog, zkrácené označení pro weblog, je internetovým "diářem" vedeným osobou, skupinou či organizací. Může mít mnoho forem, obsahovat komentáře, názory, popisy událostí a kromě samotného textu ho lze doplnit o obrázky, videa, odkazy na další stránky a jiné.

Kromě samotného blogu je jeho obvyklou a důležitou součástí i diskuze čtenářů k danému tématu. Zaměření blogů je široké - od "online deníčků" přes politické, vědecké, umělecké blogy až po gastronomické či módní blogy.

Od svých počátků v první polovině devadesátých let dvacátého století získaly blogy ohromnou popularitu, například server BlogPulse registroval k 28. červnu přes 163 milionů blogů.

Blogy se v podstatě vyvinuly z webových deníků, které si lidé vedli - za jednoho z prvních blogerů je považován Justin Hall, který svůj "deník" spustil v roce 1994 ještě jako student Swarthmore College.

Tyto webové diáře, spolu s dalšími službami jako jsou Facebook, Twitter či YouTube se staly zároveň i silným politickým nástrojem a to především v zemích, kde je tisk cenzurován a svoboda tisku omezena - to bylo vidět zejména během událostí "arabského jara" na příkladu zemí jako Egypt, Libye či Sýrie.

 

Právě se děje

Další zprávy