Adam Václav Michna z Otradovic

29. 9. 2015 14:22
Adam Václav Michna z Otradovic byl český barokní skladatel, sbormistr a učitel hudby a zpěvu. Žil v 17. století. Složil řadu duchovních písní, z nichž nejznámější je "Chtíc, aby spal".

Životopis

Narodil se v roce 1600 v Jindřichově Hradci do šlechtické rodiny, přesné datum však není dodnes jisté. Předci Michnových bydleli ve městě již od 16. století. Adamův otec Michal Michna byl varhaníkem, zemřel ovšem předčasně a matka se poté znovu provdala.

Studoval na jezuitské koleji v rodném městě, a to s přestávkami v roce 1611–1612 a 1615–1617. Studium ale nedokončil, protože po defenestraci v roce 1618 byli jezuité ze země vykázáni.

Základní údaje

Narození: 30. června 1600, Jindřichův Hradec

Úmrtí: 16. října 1676, Jindřichův Hradec

Rodina: manželka Zuzana, manželka Terezie Kateřina

Michna se od 30. let živil jako varhaník proboštského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci a v té době také komponoval a byl místním regenschorim. Pracoval též jako učitel hudby a zpěvu.

Informace o jeho životě se podle zdrojů liší, víme však, že se mu finančně dařilo dobře. Jeho první manželka se jmenovala Zuzana Cimmermannová a díky sňatku vyženil dům, jenž měl šenkovní právo. Mohli tedy čepovat víno, což zvýšilo rodinné příjmy.

Roku 1648 byl zvolen do rady starších jindřichohradeckého literátského bratrstva a v témže roce se stal členem mariánského bratrstva.

Přehled nejdůležitějších děl

Česká mariánská muzika, Loutna česká a Svatoroční muzika

Po manželčině smrti se v roce 1671 oženil podruhé a vzal si Terezii Kateřinu Eppinauerovou. Informace o potomcích nejsou známy. V roce 1673 založil Nadaci pro výchovu mladých hudebníků, které odkázal část svých financí. Zemřel v roce 1676 v Jindřichově Hradci.

Dílo Adama Václava Michny

Všechna autorova tvorba se do dnešní doby nedochovala. Známo je přes 200 kompozic tohoto barokního skladatele, které vyšly v pěti sbírkách, z nich tři byly české a dvě latinské. Většinu jeho skladeb tvoří hudba duchovní.

SVADEBNÍ PRSTÝNEK Kleopatra, hrdá žena, svému miláčkovi; od lásky v tom přemožená Venuši, ptáčkovi, drahou perlu jest připila. Perlička nepřeplacená jest ctnost, poníženost; vyvolených drahá cena, jest i vyvýšenost, přemoženás, Kleopatra. O poníženost, kamínku, diamante jasný; o poníženost, prstýnku, svazečku přešťastný, bez tebe ctnost, ach, není ctnost. úryvek z Loutny české

Adam Václav Michna z Otradovic

Česká mariánská muzika (1647) je sbírkou písní, která obsahuje dnes již velmi rozšířenou koledu Chtíc, aby spal. Svatoroční muzika (1661) je jeho další sbírkou sborových zpěvů s generálbasem, která je chválou svatých.

Loutnou českou (1653) navázal na svá předchozí díla, která však byla spíše zpěvníky či kancionály. Jedná se o soubor skladeb obsahující 13 písní, jejichž hlavním tématem je mystický sňatek božského Ženicha (Bůh nebo Kristus) s pannou Nevěstou (Panna Marie, ale také křesťanská duše obecně).

Dílo bylo donedávna známo jen z útržků. V roce 2014 muzikolog Petr Daněk nalezl v knihovně Vlastivědného muzea ve Slaném kompletní houslový part, což umožnilo dílo zrekonstruovat.

Michna je také autorem řady skladeb na latinské liturgické texty. Patří mezi ně např. Obsequinum Marianum (1642), Psalmi (1648) nebo Missa Sancti Wenceslai, které se vyznačovaly mj. polyfonií a nápaditou melodií. Sacra et litaniae (1654) je jeho nejobsáhlejším souborem duchovních skladeb. Tvoří ji šest mší, dvě litanie a Te Deum.

 

Právě se děje

Další zprávy