Plzeňský Prazdroj

Aktualizováno 20. 4. 2017 0:01
Plzeňský Prazdroj je největší pivovarnickou skupinou v České republice.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: prazdroj.cz

Tradice vaření piva v Plzni sahá až do doby krátce po založení města v roce 1295 - první písemná zmínka o něm je ze začátku 14. století. Plzeňský Měšťanský pivovar, předchůdce dnešního Prazdroje, pak byl založen v roce 1842, první várku piva zde uvařil bavorský sládek Josef Groll.

Nyní je Plzeňský Prazdroj největší pivovarnickou skupinou v České republice. Má zhruba 45procentní podíl na českém trhu a vyváží do více než 50 zemí. Skupina provozuje pivovary v Plzni (značky Pilsner Urquell a Gambrinus), Nošovicích (Radegast) a Velkých Popovicích (Velkopopovický kozel).

Hrubý zisk Plzeňského Prazdroje ve finančním roce, který skončil v březnu 2016, dosáhl 3,7 miliardy korun. Tržby činily 14,4 miliardy korun. Skupina přímo zaměstnává asi 2000 lidí.

Po privatizaci na konci 90. let dvacátého století získala Prazdroj japonská Nomura prostřednictvím banky IPB. Poté jej koupila jihoafrická společnost SAB, která se následně spojila s americkou firmou Miller do skupiny SABMiller. V roce 2017 se novým majitelem Prazdroje stal japonský pivovar Asahi.

 

Právě se děje

Další zprávy