Cena vajec

8. 3. 2012 11:09
Zpřísnění směrnic Evropské unie v oblasti chovu slepic dramaticky ovlivnilo produkci a hlavně cenu vajec nejen v České republice, ale v celé EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Zpřísnění směrnic Evropské unie v oblasti chovu slepic dramaticky ovlivnilo produkci a hlavně cenu vajec nejen v České republice, ale také ve většině členských zemí. Cena vajec se od Nového roku často až zdvojnásobila a poptávka se neustále zvyšuje. Obchodníci se tak potýkají s vážným nedostatkem vajec.

I když se novým směrnicím stihla přizpůsobit většina českých drůbežářů, situace je stále jen těžko udržitelná. Tuzemští chovatelé totiž zvládají pokrýt jen přibližně 60% celorepublikové poptávky. To ale k uklidnění situace nestačí, a proto cena neustále stoupá. Zvýšení nároků na chov slepic nejvíce postihlo zahraniční chovatele, kteří do Česka vejce dříve pravidelně dováželi. Nyní ale od firem, které směrnici nesplňují, nemohou čeští obchodníci vejce nakupovat.

Rozhodnutí o úpravě pravidel chovu slepic přitom bylo přijato již v roce 1999. Většina chovatelů ale do poslední chvíle spoléhala na to, že se jim podaří prosadit výjimku a přísnějším směrnicím se úspěšně vyhnou. Navíc byla loňská tuzemská produkce vajec poměrně výrazně ztrátová, což chovatelům zkomplikovalo získání půjčky na renovaci klecí.

S nepříjemným zdražováním vajec se ale nepotýká jen Česká republika. Kritická situace je například ve Francii, kde došlo ke zdražení v řádu až 75 procent. Podobně je na tom i Bulharsko, kde stoupla cena vajec o 40 procent během jediného týdne. S mírnějším zdražováním se setkali také v Polsku, Slovensku nebo Španělsku.

Zdražení hrozí i u výrobků, při jejichž výrobě se vejce používají. I když je zatím přísun surovin zajištěn, v případě dlouhodobějšího nedostatku by jejich cena mohla také stoupnout. Již během dubna by se ale tuzemská produkce vajec měla stabilizovat a vylepšit tak momentální situaci na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy