Tým F1 McLaren

Aktualizováno 10. 1. 2012 12:53
Tým formule 1 McLaren

Stáj formule 1 McLaren je jedním z nejúspěšnějších týmů v historii nejslavnější motoristické soutěže. Od svého debutu v roce 1966 posbíral dvanáct mistrovských titulů ve formuli a k tomu osmkrát vyhrál pohár konstruktérů. Mezi nejslavnější ikony stáje patří Emerson Fitipaldi, Niki Lauda, Alan Prost, Ayrton Senna či Mika Häkkinen. Současný tým McLarenu tvoří Lewis Hamilton a Jenson Button.

McLaren je čistě britskou stájí. Její základna je ve Wokingu a oba hlavní piloti jsou britské národnosti. Šéfem týmu je Martin Whitmarsh, dlouholetý zaměstnanec týmu, který v roce 2009 nahradil dlouholetého bosse Rona Denise. Whitmarsh je v současnosti hlavou FOTA, asociace týmů F1.

V ročníku 2011 šampion z roku 2009 a pátý z následujícího ročníku Jenson Button vylepšil své postavení a v celkovém hodnocení obsadil druhé místo za vítězným Sebastianem Vettelem ze stáje Red Bull. Během sezóny si připsal dvě vítězství, a to v Maďarsku a Japonsku, čtyři druhá místa a pět třetích. Jeho stájový kolega Lewis Hamilton obsadil pátou příčku a vyhrál tři závody.

Zajímavosti:

- dlouholetým sponzorem McLarenu byla cigaretová značka Marlboro, kterou později nahradily jiné cigarety značky West
- tým založil v roce 1963 Novozélanďan Bruce McLaren a původně vyznával bílo-zelené barvy
- v roce 2007 McLaren prováděl špionáž u Ferrari, za což byl potrestán vyloučením z poháru konstruktérů a pokutou 100 milionů dolarů

 

Právě se děje

Další zprávy