Program vlády - Zemědělství a venkov

Aktualizováno 9. 8. 2010 19:26
Vláda bude usilovat o prosperitu českého venkova vytvářením jednoduchých a spravedlivých podmínek pro české zemědělce a rozvoj malých obcí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Barek

Vláda bude usilovat o prosperitu českého venkova vytvářením jednoduchých a spravedlivých podmínek pro české zemědělce a rozvoj malých obcí. Investicemi do infrastruktury, nových technologií, výzkumu, vzdělávání a inovací bude vláda podporovat zvýšení jejich konkurenceschopnosti při respektování pravidel správné zemědělské praxe s ohledem na ochranu životního prostředí a pohodu zvířat. Pouze konkurenceschopnost v domácím prostředí i v Evropské unii totiž může zajistit dlouhodobou prosperitu zemědělců i celého venkova. Jejich ekonomické možnosti rozšíříme vytvořením podmínek pro využití produkce k nepotravinářským účelům a budeme se snažit ocenit i mimoprodukční funkce zemědělství. Vláda v rámci rozpočtových možností bude usilovat o naplnění národního doplatku přímých plateb.

Vláda bude pokračovat v přípravě českého zemědělství na změny Společné zemědělské politiky EU a rozpracuje Vizi českého zemědělství po roce 2010 do konkrétních opatření ku prospěchu a konkurenceschopnosti našeho zemědělství. Vyjednání spravedlivých podmínek pro české zemědělce v EU bude jednou z klíčových priorit vlády.

Vláda zredukuje byrokratický aparát v resortu tak, aby se snížily rozpočtové výdaje a aby občané, podnikatelé a zemědělci méně trpěli průtahy v jednání s administrativou. Vláda bude podporovat konkurenceschopnost zemědělců také racionální kontrolou bezpečnosti potravin a navrhne spojení odborně příslušných kontrolních institucí s cílem zjednodušit administrativu a snížit byrokratickou zátěž podnikatelů.

Vláda dořeší evidenci pozemků a připraví narovnání práv vlastníků a nájemců. Nedílnou součástí tohoto kroku bude i dokončení zemědělských restitucí. Za nezbytnou podmínku rozvoje venkova považujeme zpřístupnění zemědělských pozemků oprávněným vlastníkům a prodej zbylé půdy v majetku státu těm, kdo na ní chtějí hospodařit. Vláda dokončí transformaci Pozemkového fondu a po ukončení jeho činnosti převede zbytek agend na Pozemkový úřad ČR.

Vláda bude usilovat o ochranu půdy a vod České republiky. Bude podporovat realizaci pozemkových úprav a souvisejících investic v krajině, které budou mít i významný protipovodňový a protierozní efekt. Vláda rovněž neprodleně zahájí přípravu III. etapy realizace protipovodňových opatření. S cílem omezit rostoucí vyjímání pozemků z půdního fondu zavede vláda opatření k jeho ochraně. Vláda podpoří rozvoj ekologického zemědělství, bude podporovat jeho roli v uchování rázu krajiny, zvýšení retenční schopnosti půdy i ve výrobě biopotravin. Při výstavbě zemědělských provozů budou upřednostňovány rekonstrukce „venkovských brownfields".

Vláda bude vytvářet podmínky pro tvorbu nových pracovních příležitostí a pro setrvání mladých a také vzdělaných lidí ve venkovském prostoru. Bude podporovat místní výrobu potravin a zřizování malých potravinářských provozů lokálního charakteru. Podpoří výrobu a prodej typických regionálních potravinářských specialit a bude podporovat prodej potravin z těchto provozů na místních trzích či přímo ze statku. Podpoří rozvoj služeb s vysokou přidanou hodnotou lidské práce, turismus, ekoturistiku a agroturistiku.

Vláda bude prosazovat efektivní, ale současně konzervativní způsoby správy lesů. Vypracuje nové zásady státní lesnické politiky, které se budou opírat o rovný přístup k vlastnictví, politiku rovných příležitostí, hospodářské soutěže a racionální, nebyrokratickou státní správu lesů. Přitom bude dbát na vyváženost produkčních a mimoprodukčních funkcí lesa.

Vláda přehodnotí dosavadní koncepce a prověří způsob nakládání se státními lesy, prověří prodej majetku a nákup služeb s. p. Lesy ČR. Bude prosazovat dynamický obchodní systém, který zajistí všem partnerům rovné podmínky.

Projděte si kompletní program vlády, kapitolu po kapitole.

 

Právě se děje

Další zprávy