Vánoce

Aktualizováno 20. 12. 2013 13:12
Vánoce, druhé nejvýznamnější křesťanské svátky, jsou oslavou narození Ježíše Krista.
Vánoce
Vánoce | Foto: Aktuálně.cz

Vánoce jsou spolu s Velikonocemi nejvýznamnější křesťanské svátky. Jejich původním smyslem je oslava narození Ježíše Krista v palestinském Betlémě. Začínají 25. prosince a končí na Tři krále, 6. ledna, respektive první neděli po tomto datu. Vánoce však již nejsou ryze křesťanskými svátky, nýbrž je slaví i veřejnost, jež se k žádné víře nehlásí.

V roce 2014 připadá první adventní neděle na 30. listopadu, Štědrý den je ve středu.

V širokém občanském pojetí začínají Vánoce 24. prosince, což je ale ve skutečnosti předvečer zrození Krista a konec adventu, který Vánocům předchází a začíná v neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Tomuto dni se říká Štědrý den, protože o takzvaném Štědrém večeru si lidé u vánočního stromečku nadělují dárky, rodiny tráví čas pohromadě a konají se návštěvy příbuzných a nejbližších přátel.

Tradiční štědrovečerní večeře, s rybou jako hlavní chod, jsou často nahrazovány různými exotickými výstřelky. Původním postním jídlem ale nebyl ani obligátní kapr, nýbrž beránek. Některé teorie praví, že změnu tradice iniciovala sama katolická církev, protože měla plné rybníky ryb.

Po Štědrém dni následuje Boží hod vánoční, neboli Slavnost Narození Páně a následně Druhý svátek vánoční. 24.-26. prosinec jsou státními svátky. Podoba Vánoc je v různých koutech světa odlišná. Nejvýraznější je rozdíl v hlavní postavě rozdávající dárky na Štědrý večer, jež se vyskytuje zejména ve výkladu odloučeném od tradičního křesťanského pojetí. V oblastech s převládajícím vlivem pravoslavné církve je to Děda Mráz, na západě Santa Claus. Ten v poslední době proniká do českých Vánoc, i když zatím naráží na odpor dospělé populace, bránící našeho Ježíška.

Vánoční svátky jsou v podstatě významným hospodářským činitelem, jelikož za ně, zejména během adventu, lidé utrácí značné sumy peněz a řada méně majetných je ochotna se i zadlužit, aby především děti měly hezké nejočekávanější svátky v roce. Atmosféra pospolitosti, která vrcholí setkáním rodiny u vánočního stromečku, každoročně negativně dopadá na lidi osamělé a psychicky labilní. Zpravidla je v tomto období zvýšená činnost krizových center a záchranné služby. Charitativní spolky obvykle zvyšují aktivity na podporu lidí bez přístřeší či v jiné nouzi.

Církevní Vánoce se slaví někdy od 7. století a jejich podoba se během proudu času značně změnila. Jednak vlivem sekularizace a jednak díky komercionalizaci. Z období určeného k rozjímání a pokání se přerodily ve zdroj nadšení dětí, příjmů obchodníků a často stresu všech dospělých, jelikož jejich společenská a finanční náročnost vzrůstá.

 

Právě se děje

Další zprávy