reklama
 
 

Pearl Jam

23. 9. 2011 12:58
Pearl Jam představují, spolu s další kapelou z amerického Seattlu - Nirvanou, dva nejvýznamnější představitele hudebního stylu grunge.

Pearl Jam patří spolu s Nirvanou, k nejvýznamnějším představitelům hudebního stylu grunge. Obě kapely pocházejí ze Seattlu, stejně jako další legendy grunge, kapely Alice In Chains a Soundgarden. Ze všech těchto skupin se však do druhé dekády 21. století udrželi pouze Pearl Jam.

Ke dvaceti letům existence kapely vznikl dokument nazvaný "Pearl Jam Twenty", jehož režisérem je Cameron Crowe.

Diskografie

Ten (1991)
Vs. (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Yield (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Lost Dogs (nevydané písničky, b-strany singlů) (2003)
Rearviewmirror (best of) (2004)
Pearl Jam (2006)
Backspacer (2009)

Největšího úspěchu dosáhla kapela s prvními deskami "Ten" (vydaná v roce 1991; stala se dvanáctkrát platinovou), na které se nacházejí hity jako "Alive", "Even Flow", nebo "Jeremy", a deskou "Vs." (vydána v roce 1993, v prvním týdnu se jí prodalo rekordních 950 tisíc kopií). Třetího alba "Vitalogy", vydaného jen rok poté, se v prvním týdnu prodalo na 877 tisíc kopií.

Později už těchto čísel nedosahovali, nicméně si stále v prodejích vedli poměrně dobře, což ukazuje na sílu jejich fanouškovské základny. Alba "Pearl Jam" z roku 2006 se v prvním týdnu prodalo 279 tisíc kopií a v žebříčku americké hitparády Billboard se s ním umístili na druhém místě. Na špici tohoto žebříčku se dostali v letech 1996 (album "No Code", které si v době vydání koupilo na 376 tisíc fanoušků) a 2009 (alba Backspacer se prodalo na 189 tisíc kopií).

Skupina zpočátku řešila, jak hrát rock pro masy a zároveň se přitom nezpronevěřit ideálům. Nakonec však statut stadiónových hvězd přijali, ale s bravurou se s ním vyrovnali.

Kapela

Sestava kapely (k září 2011) je následující: Eddie Vedder - zpěv a kytara, zakladatelé kapely Jeff Ament (basová kytara) a Stone Gossard (kytara), další kytarista Mike McCready a bubeník Matt Cameron (prvním byl Dave Krusen, ale během let fungování kapely se na této pozici vystřídalo několik lidí).

23. 9. 2011 12:58

reklama
Pokračujte dál
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama