Odcházení

3. 8. 2010 15:45
Odcházení je poslední divadelní hrou Václava Havla, zároveň první, kterou napsal po odchodu z vysoké politiky.
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru | Foto: Reuters

Odcházení je poslední divadelní hrou Václava Havla, zároveň první, kterou napsal po odchodu z vysoké politiky.

V červenci 2010 začala vznikat filmová verze divadelní hry. Jejího zpracování pro kina se jako režisér ujal sám autor - Václav Havel. Rozpočet filmu je 44 milionů, premiéra je plánována na březen 2011. Producentem filmu je Jaroslav Bouček, distribuci bude mít na starosti Bontonfilm.

Do hlavních rolí obsadil Václav Havel Josefa Abrháma a svou manželku Dagmar. Ta měla ztvárnit hlavní ženskou postavu i ve světové divadelní premiéře, která se konala v roce 2008 v divadle Archa. Kvůli zdravotním problémům však musela na konec zkoušení hry opustit.

Kameramanem filmu je Jan Malíř, snímek stříhá Jiří Brožek, autorem hudby je Michal Pavlíček. V dalších rolích se objeví Vlasta Chramostová (obsazená jako jediná z původní inscenace opět do role babičky) a dále Ivana Uhlířová, Eva Holubová, Jan Budař, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Stanislav Zindulka, Jan Kraus, Jiří Macháček, Miroslav Krobot, Jaroslav Dušek, Josef Polášek a Pavel Landovský.

„Mám o filmu dost přesnou představu, mám do práce chuť, mám dobré spolupracovníky a film je obsazen výbornými herci. Chci relativní nezkušenost obrátit v klad: snad se snadněji vyvaruji návyků, klišé a konvencí," konstatoval popsal natáčení filmu Havel, který si

Odcházení je příběhem o ztrátě moci. Dr. Vilém Rieger po dlouhá léta zastával funkci kancléře, nedávno však o ni přišel a v podstatě se mu tak zhroutil celý svět. Musí se vystěhovat z vládní vily, musí se účastnit oddělování erárních věcí od věcí soukromých. Hlavně však musí prožít rozklad svého okolí, svého dvora.

Text o pěti dějstvích vznikl v roce 2007. Hrál se už po celém světě, premiéru v USA mělo Odcházení v květnu 2010 v divadle Wilma Theatre ve Filadelfii.

 

Právě se děje

Další zprávy