Norman Mailer

29. 12. 2015 0:16
Americký spisovatel, představitel tzv. nového žurnalismu, získal dvě Pulitzerovy ceny.
Norman Mailer
Norman Mailer | Foto: Wikimedia.org

Život

Norman Kingsley Mailer se narodil 31. ledna 1923 v Long Branch ve státě New Jersey v židovské rodině. Otec byl neúspěšný podnikatel, pocházel z Jihoafrické republiky. Matka svého prvorozeného syna nazývala dokonalým. Rodina se přestěhovala do Brooklynu, kde strávil Norman své mládí. Vždy chtěl být spisovatelem a jako šestnáctiletý začal studovat na Harvardu, kde ale studoval letecké inženýrství.

Základní údaje

Narození: 31. ledna 1923, Long Branch, New Jersey, USA
Úmrtí: 10. listopadu 2007, New York, USA

V roce 1942 musel narukovat do armády a 18 měsíců bojoval v Tichomoří. Jeho román Nazí a mrtví, v němž zpracoval zážitky z válečných zkušeností, ho vynesl na vrchol slávy. Kromě psaní románů se věnoval publicistice, cizí mu nebyla ani témata jako sex, drogy, politika. Celý svůj život se dostával do skandálních situací. Byl šestkrát ženat a měl osm dětí. Byl obviněn z týrání své manželky Adele, kterou vážně pobodal.

Nejznámější díla

Nazí a mrtví, Katova píseň, Armády noci, Duch děvky, Marilyn

Koncem 60. let se začal věnovat filmu. Několik snímků napsal, zrežíroval a zahrál si v nich (Divokých 90, Mimo zákon, Maidstone). Podílel se na zfilmování několika svých knih – film Katova píseň s režisérem Lawrencem Schillerem získal nominaci na cenu Emmy, Nazí a mrtví natočil režisér Raol Welsch, Americký sen režíroval Robert Gist. Také ve filmech a seriálech se objevil jako herec, např. ve filmu Miloše Formana Ragtime nebo v populárním seriálu Gilmorova děvčata. Zemřel v nemocnici na Manhattanu na selhání ledvin 10. listopadu 2007.

Dílo

Norman Mailer bývá označován za svědomí Ameriky. Jako dvacetiletý americký voják bojoval v Pacifiku. Z těchto zážitků čerpal látku pro svůj první román Nazí a mrtví (1948), označovaný kritikou za nejlepší americký román z druhé světové války. Od té byl považován za geniálního autora. Pobřeží barbarů (1951), líčící tíživou přízračnou atmosféru mccarthyovského období, bylo kritikou považováno za neúspěch, i když atmosférický efekt, který román vyvolává i po desítkách let, je stále velmi působivý. Smíšené pocity vyvolal román Obora (1955) z hollywoodského filmového prostředí. Další dva romány Americký sen (1965) a Co děláme ve Vietnamu? (1967) byly přijaty kladně.

Příští okamžiky nevnímal. Slyšel zarachocení výbuchu, které naplnilo každý kout jeho mysli, a země se pod ním chvěla a třásla. Tupě si uvědomoval, že ho zasypává hlína a že jeho tělem cloumá náraz vzduchu. Výbuch se opakoval a hlína a náraz a pak další a další výbuchy. Uvědomil si, že leží na dně krytu a poděšeně, zlostně naříká. Když dopadla ještě jedna mina, vykřikl jako dítě: „Už dost! Už dost!“ Ležel a třásl se ještě dlouho poté, co výbuchy ustaly. Stehna měl horká a mokrá a v prvé chvíli myslel, že je raněn. Pomyšlení bylo příjemné a uklidňující a měl nejasnou představu nemocničního lůžka. Ohmatal se vzadu rukou a s pobaveným odporem zjistil, že se vyprázdnil. N. Mailer, Nazí a mrtví

Kromě románů se Mailer věnoval i jiným žánrům, především publicistického a esejistického charakteru – Reklama na vlastní osobu (1959), Prezidentské listiny (1963), Kanibalové a křesťané (1966), sbírka politických textů Idol a chobotnice (1968). Za reportáž o protiválečném pochodu na Pentagon Armády noci (1968) byl odměněn Národní knižní cenou a Pulitzerovou cenou, dvěma nejvýznamnějšími literárními cenami. Za tisícistránkovou reportáž Katova píseň (1979) získal další Pulitzerovu cenu. Jedná se o rekonstrukci dvou nesmyslných vražd, soudního procesu a popravy hlavního pachatele. 

Ve svých publicistických pracích byl fascinován nejrůznějšími událostmi a postavami, od sportovců, herců, kosmonautů, kriminálníků, politiků apod. Jedna z jeho reportáží nese název Oheň na Měsíci (1970) o přistání na Měsíci, další kniha s názvem Marilyn se věnuje herečce Marilyn Monroe. V osmdesátých i devadesátých letech se až na skromné výjimky (román Dávné večery (1983, č. Mustang 1995) či krimi Ostří hoši netančí (1984) Norman Mailer příliš autorsky neprojevoval. V té době napsal jen dvoudílný román Duch děvky (1991) o historii CIA a kubánské krizi. V posledních letech svého života se snažil spíše bilancovat - antologie Doba naší doby (1998) a memoáry Špionážní umění (2003), Mailerova v pořadí již dvaatřicátá kniha. Posledním dílem je Lesní zámek o dětství Adolfa Hitlera.

Nazí a mrtví

Základní dějové pásmo románu rozděleného do 4 částí (Vlna, Hlína a tvar, Rostlina a přízrak, Brázda) je prokládáno retrospektivními pasážemi, týkajícími se minulosti postav, a úryvky stylizovanými jako dramatický text. Základní příběh se soustřeďuje k jedné z válečných operací 2. světové války na tichomořském ostrově Anopopei, jíž se účastní průzkumný oddíl seržanta Crofta. Po řadě činností, které neodpovídají bojovému zařazení, jsou členové oddílu posláni generálem Cummingsem na průzkum do japonského týlu v druhé části ostrova.

 

Právě se děje

Další zprávy