Guy de Maupassant

10. 6. 2015 16:41
Francouzský povídkář, romanopisec a dramatik, jeden z hlavních představitelů kritického realismu a naturalismu.
Francouzský spisovatel Guy de Maupassant
Francouzský spisovatel Guy de Maupassant | Foto: Wikipedia.org

Život

Narodil se 5. srpna 1850 na zámku Miromesnil do šlechtické rodiny. (Do šlechtického stavu byli lotrinští předkové povýšeni nedávno za vlády Marie Terezie). Jeho rodiče se rozvedli a on pak žil s matkou v Normandii.

Základní údaje

Narození:  5. srpna 1850, Miromesnil u Dieppe, Francie
Úmrtí:  6. července 1893, Passy u Paříže

Studoval práva v Paříži, studia však musel přerušit kvůli prusko-francouzské válce, v níž sám bojoval. Maupassantova matka se znala s Gustavem Flaubertem, který pomáhal Guyovi v jeho začátcích. Seznámil ho i s dalšími známými autory, např. Zolou a Turgeněvem.

Nejznámější díla

Kulička, Miláček, Mont-Oriol, Petr a Jan, Silná jako smrt, Poleno, Cikánka, Slečna Fifi, Šperky, Hrobničky

Od roku 1872 pracoval Maupassant kvůli obživě jako úředník na různých ministerstvech. O deset let později už se mohl věnovat jenom literatuře. Zbohatl, měl vlastní jachtu a velmi cestoval, hlavně po Středomoří. Koncem 80. let u něj vypukla duševní choroba. Po pokusu o sebevraždu (1892) se ocitl v ústavu pro duševně choré v Passy u Paříže, kde 6. července 1893 zemřel.

Dílo

Svou literární kariéru zahájil Maupassant novelou Kulička (1880), která vyšla ve sborníku protiválečných povídek Večery médanské, který uspořádal  Emile Zola.

Kulička, jak ve spěchu vstávala, nemohla při tom zmatku ani na nic pamatovat; dívala se rozhořčeně na všechny ty lidi, jak se živí, a dusila se zlostí. Zpočátku se v ní všechno bouřilo spravedlivým hněvem; ale rozčilení jí tak sevřelo hrdlo, že se ani nevzmohla na slovo. Nikdo se na ni nepodíval, nikdo si na ni ani nevzpomněl. Cítila, jak je bezmocná proti opovržení těch počestných hňupů, kteří ji napřed obětovali a pak odhodili jako nějakou nečistou věc, kterou už nepotřebují. Tu si vzpomněla, jak jí hltavě spolykali celý košík, plný dobrot. Najednou v ní zuřivost opadla, jako když praskne příliš napjatá struna; ucítila, že má pláč na krajíčku. Ze všech sil se snažila přemoci, bránila se tomu, polykala slzy jako dítě, ale slzy se jí tlačily do očí čím dál víc a víc, zableskly se v koutku víček, zanedlouho jí skanuly z očí dvě veliké kapky a stékaly pomalu po tvářích dolů… Guy de Maupassant, Kulička

Během deseti let napsal asi 300 povídek, 6 románů, 3 svazky cestopisů, několik divadelních her a množství novinových článků. Jeho cílem bylo vyrvat kusy lidské existence ze skutečnosti, nechtěl analyzovat, ale jen popisovat. Romány Příběh jednoho života (1883) a Miláček (1885) nesou autobiografické prvky. Podobně jako Mont-Oriol (1887) a Petr a Jan (1888). V povídkách vypráví příběhy z války, zážitky sportovní (veslování) a milostné, líčí chorobné duševní stavy.

Kulička

Příběh novely Kulička se odehrává v Normandii za prusko-francouzské války. Dostavníkem cestuje několik počestných občanů z obsazeného území do Le Havru, který je dosud ve francouzských rukou. Když dostavník zastaví pruský důstojník a chce získat přízeň Alžběty Rousseové, zvané Kulička, která se živí prostitucí, dva dny naléhají spolucestující, aby byla důstojníkovi po vůli. Kulička nakonec vyhoví a umožní tak odjezd dostavníku. Spolucestující ji pak zahrnou opovržením.

Miláček

Autor využil v tomto svém díle v široké míře vlastních zkušeností ze závratné kariéry, novinářského a literárního prostředí i milostných dobrodružství. Maupassant se jako Miláček podepisoval a s hrdinou se ztotožňoval. Ve společenskokritickém románu líčí prudký společenský vzestup hlavního hrdiny, Georgese Duroya. Díky příteli, novináři Forestierovi, se dostává do deníku La Vie Francaise. S prvním článkem mu pomáhá Forestierova žena Madeleine, s níž se po Forestierově smrti ožení. Touží po bohatství a moci, proto bezohledně využívá spoustu žen.  Pronikne do nejvyšších finančně politických sfér s výhledem na ministerské křeslo.

 

Právě se děje

Další zprávy