Filmové hity 2013

22. 1. 2013 12:12
Kina v roce 2013 nabídnou širokou škálu filmů. Mezi nejočekávanější velkofilmy se řadí komiksy Iron Man 3, Wolverine a Muž z oceli, druhý Hobit, sci-fi Star Trek nebo Elysium a další.
Z filmu Nespoutaný Django. Ilustrační foto.
Z filmu Nespoutaný Django. Ilustrační foto. | Foto: Falcon

Filmaři po celém světě nespali v minulém roce a nespí ani v letošním. Na rok 2013 je připravena řada výrazných kinopremiér. V průběhu roku zde naleznete odkazy na recenzované snímky.

Dramata a oscarové tituly

Začátek roku patří nástupu filmů s oscarovou nominací. Některé přišli do českých kin už vloni (Argo, Pí a jeho život, Divoká stvoření jižních krajin), jiné jsou v plánech kin na leden a únor. Počítá se mezi ně historický Lincoln Stevena Spielberga, komediální Terapie Láskou Davida O. Russella, binládinovský Zero Dark Thirty Katrhyn Bigelow, westernový Nespoutaný Django Quentina Tarantina a dramatická Láska Michaela Hanekeho.

Nespoutaný Django
Bídníci
Mistr
Nic nás nerozdělí
Láska
30 minut po půlnoci
Terapie láskou
Let
Pátrání po Sugar Manovi
Spring Breakers
Hluboko
Vedlejší účinky
Na dřeň
Mekong Hotel
No
Jen Bůh odpouští
Liberace!
Před půlnocí
Pěna dní
Bling Ring
Trans
Gravitace
Rivalové
Don Jon
Žena v kleci
Komorník
Byzantium
Kapitán Phillips
Život Adele
Konzultant
Oldboy
Vše je ztraceno
Nymfomanka, I. část
Walter Mitty a jeho tajný život

Blockbustery, akční filmy a další velkofilmy

Nejúrodnější dobou pro velkofilmy je léto, Hollywood však postupně začal velkými projekty zasypávat i další měsíce, aby se nehrnul do zbytečného konkurenčního střetu v nabité letní sezóně. Už v březnu tak máme Mocného vládce Oz, který naváže na klasického Čaroděje ze země Oz z roku 1939, pátou Smrtonosnou past s Brucem Willisem nebo odloženou dvojku G. I. Joe.

V dubnu jsou přichystány dvě zvláštní sci-fi - mimozemský The Host a postapokalyptické Nevědomí. Spolu s nimi výpravná fantasy Jack a obři od Bryana Singera, tvůrce filmových X-Menů. Tradičně hlavní příliv je v květnu. V roce 2013 to jsou tituly Iron Man 3, šesté Rychle a zběsile či Velký Gatsby od autora Moulin Rouge.

Červen a červenec přináší sci-fi projekty jako pokračování Star Treku: Do temnoty, Shymalanovo Po zániku Země, Světovou válku Z s Bradem Pittem, kde ,,Z" znamená zombie, nové ztvárnění Supermana v Muži z oceli nebo souboje gigantické příšery s gigantickými roboty v Pacific Rim. Z jiných žánrů nelze nezmínit komiksového Wolverina a dvojku Kick-Ass a westernového Lone Ranger.

V listopadu se vrací Hunger Games, jejichž první díl v roce 2012 utržil v USA víc než 400 milionů dolarů, a komiksový Thor od Marvelu. V prosinci je místo vyhrazené pro druhý díl cesty Hobita k Osamělé hoře.

Iron Man 3
Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Mocný vládce Oz
Smrtonosná past: Opět v akci
Velký Gatsby

Jack a obři
Jurský park 3D
Nevědomí
G. I. Joe 2
Star Trek: Do temnoty
Po zániku Země
Muž z oceli
Světová válka Z
Osamělý jezdec
Pacific Rim
White House Down
Wolverine
U Konce světa
Enderova hra
Thor: Temný svět
Hunger Games: Vražedná pomsta
Hobit: Šmakova dračí poušť

Animovaný film

Ze známých jmen se objevují Šmoulové, Příšerky (místo s.r.o. ještě na univerzitě), Já, padouch, Zataženo, občas trakaře nebo Letadla (vlastní film postav ze světa pixarovských Aut).

Novými nápady nás zkusí přesvědčit prehistoričtí Croodsovi, zvířátková Zambezia, epické fantasy Království lesních strážců, závodní šnek Turbo či pohádkové Ledové království.

Croodsovi

 

Právě se děje

Další zprávy