Dan Brown

31. 5. 2013 18:02
Americký autor Dan Brown získal světový věhlas díky knize Šifra mistra Leonarda, ale oblibu si vydobyly i další jeho výtvory - Andělé a démoni či Ztracený symbol. V roce 2013 publikoval Inferno.
Dan Brown
Dan Brown | Foto: Richard Klíčník

Americký spisovatel Dan Brown proslul svou literární produkcí v žánru thrilleru, v němž mísí fakta s fikcí. Celosvětovou popularitu získal až při vydání čtvrté knihy v roce 2003 pod názvem Šifra mistra Leonarda. K zájmu veřejnosti o knihu přispěl i negativní postoj církve ke způsobu nakládání s počátky křesťanské víry. V České republice vydává Brownovy knihy nakladatelství Argo.

Zatím posledním autorovým dílem je Inferno, které v anglicko-jazyčné verzi vyšlo 14. května 2013. V příběhu opět vystupuje postava univerzitního profesora Roberta Langdona.

Česká verze vydání (původně zamýšlen překlad názvu na Peklo) je k dostání od 18. září 2013.

Knihy Dana Browna

Digitální pevnost

Knižní debut se v Americe objevil v roce 1998, do češtiny byl přeložen až v roce 2009 po úspěchu se Šifrou mistra Leonarda.

Detektivní zápletka se točí kolem programu nerozluštitelného kódu, který nedokáže prolomit ani Úřad národní bezpečnosti. Navíc je jeho autor zavražděn a jediná stopa k rozklíčování kódu se skrývala na prstenu, který programátor nosil a který se ztratil. Za programem se však ukrývá něco víc.

Tematicky kniha nabízí zamyšlení nad bezpečností digitálních dat, které zahrnují osobní údaje o všech obyvatelích. Hlavními postavami jsou vyšetřovatelé Susan Fletcher a David Becker, jejich šéf Trevor Strathmore a tvůrce kódu Ensei Tankado.

Andělé a démoni

Roku 2000 dokončil a vydal Dan Brown první knihu, v níž vystupuje Robert Langdon, profesor náboženské ikonologie a symbologie na Harvardu. V češtině se kniha Andělé a démoni začala prodávat v roce 2006.

Přičiněním svých znalostí se Langdon dostává k vyšetřování konspirace tajné organizace a sekty zvané Ilumináti. Po vraždě vědce Leonarda Vetra, který se zabýval vztahem církve a vědy a snažil se dokázat jejich nerozpornost, je ukradena i antihmota. Pátrání Langdona spolu s Vetrovou dcerou Vittorií přivádí do Vatikánu, kde konkláve volí papeže pod vedením papežova komorníka a kde jsou čtyři z kardinálů uneseni.

V roce 2009 byl příběh zfilmován v režii Rona Howarda s Tomem Hanksem v hlavní roli. Snímek následoval po kasovním úspěchu jiné Brownovy adaptace Šifry, ale tentokrát nevydělal ani půl miliardy dolarů celosvětově.

Anatomie lží

V další knize zatím Brown ponechal postavu Langdona mimo a zaměřil se na samostatný příběh. Thriller byl vydán v roce 2001. Do češtiny byl přeložen v roce 2005 pod názvem Pavučina lží, v roce 2008 bylo uvedeno druhé vydání už v nakladatelství Argo s novým názvem.

V centru pozornosti je meteorit nalezený v Antarktidě. Vědecký zájem o objev doprovází i ten politický. Kandidát na prezidentský úřad a senátor Thomas Sexton vysílá v rámci výzkumné expedice i svou dceru Rachel, zpravodajskou analytičku. NASA potřebuje objev, aby přebila sérii nedávných neúspěchů, další protagonisté však mohou chtít situaci využít v jiném směru.

Šifra mistra Leonarda

Kniha byla vydána v roce 2003, představuje největší celosvětový bestseller Dana Browna. Do češtiny byla přeložena jako vůbec první Brownovo dílo, a to ještě před tím, než se jeho hlavním vydavatelem v ČR stalo Argo. Ve stejném roce byla kniha uvedena nakladatelstvím Metafora. Když se licence přesunula k Argu, v roce 2005 byl název změněn na doslovný překlad Da Vinciho kód. Návrat k původnímu titulu Šifra mistra Leonarda přišel při premiéře hollywoodského filmu založeného na Brownově knize, který režíroval Ron Howard a postavu Roberta Langdona ztvárnil Tom Hanks. Dál si ve snímku zahráli Audrey Tautou nebo Jean Reno. Snímek celosvětově vydělal přes 700 milionů dolarů.

Zápletka se točí kolem podstaty Svatého grálu i slavné malby Leonarda Da Vinci Poslední večeře, na níž je Ježíš Kristus zobrazen ve společnosti apoštolů. Po vraždě kurátora v Louveru se Robert Langdon zapojuje do hledání odpovědí spolu se správcovou vnučkou Sophie. Skupině, která stojí za smrtí v galerii, jde o objevení klíče, který by je měl dovést ke Svatému grálu. Dvojice hrdinů získá zařízení zvané kryptex, který vyžaduje vložení správné kombinace písmen, aby se otevřel. Skrze něj by se mohli dobrat pravdy.

Ztracený symbol

Kniha byla vydána v roce 2009, česká verze se objevila v následujícím roce. Potřetí autor v příběhu pracuje s postavou profesora Langdona.

Dějištěm příběhu je Washington D. C., v němž se Langdon musí postavit tajemnému zednářskému fanatikovi Malachovi, který do společenství vstoupil jenom proto, aby ukořistil tajemství 33. stupně. V ohrožení je také Langdonův přítel Peter Solomon, který byl unesen, a tak mu při rozkrývání pomáhá i Peterova sestra Katherine. Vzhledem k tomu, že by vynesení citlivých zednářských informací kompromitovalo vysoké americké politické představitele, zasahuje u případu i CIA.

Inferno / Peklo

Kniha vyšla v originále 14. května 2013, datum bylo vybráno, aby se podobalo rozepsanému Ludolfovu číslu, 3,1415. Brown se při tvorbě inspiroval Danteho Peklem, které tvoří kruhy, a právě pí slouží při výpočtu kruhu. České vydání bude připraveno o čtyři měsíce později.

Langdonův příběh tentokrát začíná v nemocnici, kde se probouzí se zraněním hlavy a se ztrátou paměti.

Život Dana Browna

Narodil se 22. června 1964 ve městě Exeter v americkém státu New Hampshire. Jeho otec byl profesor matematiky a spolu s matkou měli blízko k hudbě. Dan Brown byl vychováván v rámci episkopální církve. Vystudoval Amherst College, kde promoval v roce 1986.

Po skončení studia se nejprve obrátil na hudební dráhu. 1990 dokonce sám vydal vlastní CD nazvané Perspective a v devadesátých letech následovaly ještě další dvě, včetně jednoho s názvem Angels & Demons. Svou hudební dráhu se pokusil rozvíjet i v Hollywoodu, na National Academy of Songwriters však hlavně potkal Blythe Newlon, s níž se oženil.

V roce 1993 se vrátil zpět do New Hampshire, začal učit angličtinu na Phillips Exeter, kde studoval před univerzitou. Nakonec dospěl ke kariéře spisovatele v žánru thriller. Prvotinou byla humorná knížka 187 Men to Avoid: A Guide for the Romantically Frustrated Woman, na které pod pseudonymem spolupracoval s manželkou. S výukou studentů skončil a dál se plně věnoval psaní.

 

Právě se děje

Další zprávy