Cormac McCarthy

6. 3. 2012 17:12
Cormac McCarthy je americký spisovatel a autor scénářů k několika divadelním hrám a také držitel Pulitzerovy ceny z roku 2007.
Cormac McCarthy
Cormac McCarthy | Foto: Aktuálně.cz

Cormac McCarthy je americký spisovatel a autor scénářů k několika divadelním hrám, který je v Česku poměrně oblíbený. Za svá modernistická díla, jež obvykle spadají do žánru westernu s nádechem jižanské gotiky nebo postapokalyptické sci-fi, obdržel několik cen. Nejvýznamnější z nich je Pulitzerova cena pro Tahle země není pro starý natočená bratry Coeny získala čtyři Oskary, divácky populární pak byly i adaptace románů Cesta nebo Všichni krásní koně.

McCarthy je označován za jednoho z nejvýznamnějších anglicky píšících spisovatelů současnosti a dle literárního kritika Harolda Blooma se jedná o jednoho ze čtyř vůbec nejdůležitějších amerických spisovatelů. Ten mezi čtyřku nej zařadil ještě Philipa Rotha, Thomase Pynchona a Dona DeLilla.

Autorovo jméno se také často skloňuje v souvislosti s Nobelovou cenou za literaturu.

Literární dráha

McCarthy literárně debutoval v roce 1965 románem Sadař, ovšem jeho jméno se stalo pojmem až od šestnáct let později, kdy mu vyšlo stěžejní dílo Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě. V anketě nejlepších románů uplynulých pětadvaceti let deníku New York Times se se kniha umístila na třetím místě a dodnes je považována za autorovo mistrovské dílo. Už delší dobu se plánuje filmová adaptace.

Výsadní pozici Cormaca McCarthyho na literární scéně výrazně umocnil první díl Hraniční trilogie nazvaný Všichni krásní koně, jenž získal americkou Národní knižní cenu.

Tu pak McCarthy stvrdil i morálním thrillerem ve westernovém prostředí Tahle země není pro starý a naposledy v roce 2006 nesmírně populární postapokalyptickou Cestou, jejíž jazyk je stejně strohý jako popisované prostředí.

Jednotlivé romány

Sadař (1965)
Vnější tma (1968)
Dítě boží (1974)
Sutree (1979)
Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě (1985)
Hraniční trilogie
- Všichni krásní koně (1992)
- Hranice (1994)
- Města na planině (1998)
Tahle země není pro starý (2005)
Cesta (2006)

 

Právě se děje

Další zprávy