Artur Conan Doyle

14. 9. 2015 13:36
Anglický prozaik, básník, dramatik, klasik detektivního žánru.
Artur Conan Doyle
Artur Conan Doyle | Foto: Aktuálně.cz

Život

Sir Arthur Conan Doyle se narodil 22. května 1859 v Edinburghu ve Skotsku. Jeho rodiče byli katolíci a narodilo se jim celkem 10 dětí. Otec byl státním úředníkem a měl také malířský talent. V devíti letech nastoupil Arthur do jezuitské internátní školy Stonyhurst v Anglii a po jejím absolvování strávil jeden rok na jezuitské koleji v Rakousku. Pak studoval medicínu v Edinburghu.

Základní údaje

Narození: 22. května 1859, Edinburgh, Skotsko
Úmrtí: 7. července 1930,  Crowborough, Sussex, Anglie
Manželky: Louisa Hawkinsová – 2 děti, Jean Leckie – 3 děti

Od dětství sportoval a na vysoké škole začal psát povídky. Také se sedm měsíců jako lodní lékař plavil kolem Grónska a po ukončení studia jako lékař na lodi zamířil do Afriky. Přes svůj původ a církevní vzdělání odmítal katolickou víru, z toho důvodu odmítl i pomoc otce při založení lékařské praxe. Ordinaci si otevřel se svým spolužákem v Plymouthu, ale brzy se nepohodli a zavřeli ji. Přestěhoval se do Portsmouthu, kde si otevřel svou samostatnou praxi. V roce 1885 složil doktorát a oženil se. Lékařská praxe nebyla moc úspěšná, proto se věnoval více psaní.

Nejvýznamnější díla

Dobrodružství Sherlocka Holmese, Pes baskervillský, Poslední případ, Prázdný dům, Údolí strachu

V roce 1885 se poprvé objevil detektiv Sherlock Holmes v románu Studie v šarlatové. Několik nakladatelství ho zpočátku odmítlo. Druhý detektivní román Znamení čtyř už vznikl na objednávku v roce 1890. Doyle ve stejném roce pobýval několik měsíců ve Vídni, kde studoval oční lékařství. V dalším roce začaly vycházet jeho detektivní povídky, první z nich byla Skandál v Čechách. Z těchto 12 povídek vznikla kniha Dobrodružství Sherlocka Holmese.

V roce 1893 trávil čas se svou nemocnou ženou ve švýcarském sanatoriu, kde se seznámil s lyžováním, které pak začal propagovat. Na podzim roku 1895 odjeli manželé Doylovi do Egypta, kde žena prožívala zimu v příjemnějším podnebí a Doyle se stal zpravodajem londýnských novin, pro které psal o povstání dervišů. Později z těchto zážitků vznikl román. V roce 1900 se účastnil búrské války jako válečný zpravodaj a za tyto zásluhy byl povýšen do šlechtického stavu.

Nikdy ani mozek rozrušený v horečných snech nemohl si představiti nic divočejšího, děsivějšího a ďábelštějšího nad toto temné tělo a nad tuto divou tvář, jež vyrazila proti nám z hradeb mlhy. Dlouhými skoky obrovský, černý tvor tento pádil po stezce, sleduje přesně stopy přítele našeho. Tak ohromeni byli jsme zjevem jeho, že dříve, nežli nervy naše se vzpamatovaly, dopustili jsme, aby nás minul. Potom Holmes i já vystřelili jsme najednou; netvor zavyl hrozně, důkaz to, že aspoň jeden z nás ho trefil. Nestanul však, nýbrž pádil dále. Daleko od nás na stezce viděli jsme sira Jindřicha, jak se ohlédl. Tvář jeho zasvítila, úžasně bledá ve světle měsíčním. Mladý muž vzepjal ruce zděšením, a malomocně zíral na strašlivý zjev, jenž řítil se naň. A. C. Doyle, Pes baskervillský

V roce 1901 začal vycházet na pokračování román Pes baskervillský. V roce 1906 zemřela jeho žena, oženil se v příštím roce znovu a měl další tři děti. Zapojil se také do politiky, zasloužil se o vznik odvolacího soudu poté, co se mu podařilo očistit jednoho nespravedlivě odsouzeného díky vlastnímu vyšetřování. A. C Doyle byl také zapáleným sportovcem, byl např. jedním z prvních automobilistů ve Velké Británii a účastnil se automobilových závodů. V květnu 1914 se vypravil s rodinou do Severní Ameriky, kam byl pozván. Po atentátu v Sarajevu se ale vrátili domů. Chtěl narukovat, což se mu kvůli věku nepodařilo, tak se snažil zapojit různými jinými způsoby - navrhl např. vybudování tunelu pod Lamanšským průlivem, stal se válečným zpravodajem. Stále psal a vydával knížky o Sherlocku Holmesovi. Zemřel na selhání srdce ve svém domě Windlesham  v roce 1930.

Dílo

Arthur Conan Doyle byl spisovatelem širokého rozsahu. Psal historické romány, vědecko-fantastické povídky, divadelní hry, poezii, byl válečným zpravodajem, napsal šestisvazkové dějiny 1. světové války, psal o sportu (např. o lyžování, které si oblíbil ve Švýcarsku). Nejoblíbenějšími se staly jeho detektivní příběhy s detektivem Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem, celkem jich napsal 60.

Pes baskervillský

Detektivní román s hrdinou Sherlockem Holmesem, v němž autor využil typickou strukturu příběhu (klientova žádost o pomoc – Holmesova dedukce o klientovi – řešení případu – klamné příznaky, falešná motivace – zvýraznění vedlejších faktorů – rozuzlení – rozbor případu). Jeho záhadnost umocňují motivy hrůzy a tajemna, které slouží k zvýšení napětí a komplikaci příběhu. Vypravěčem je Holmesův spolupracovník doktor Watson, chybující a omylný protihráč neomylného Holmese. V románu Pes baskervillský odjíždí dr. Watson se sirem Henry Baskervillem do Devonského hrabství na dědičný zámek. Místní lékař dr. Mortimer seznámil Sherlocka Holmese se starým rukopisem o kletbě rodu Baskervillů a požádal o pomoc při objasnění smrti sira Charlese Baskervilla. Atmosféru tajemství a děsu, která zámek obklopuje, posiluje i tajemná postava cizince. Tajemné a nadpřirozené jevy jsou postupně vysvětlovány.

 

Právě se děje

Další zprávy