Alfons Mucha

8. 4. 2013 14:40
Český autor secesního stylu Alfons Mucha žil v letech 1860 až 1939. Proslavil se secesním zpracováním plakátů a vytvořil dvacetidílný soubor Slovanské epopeje.
Ukázka plakátu Alfonse Muchy.
Ukázka plakátu Alfonse Muchy. | Foto: Archiv Ivana Lendla

Slavný český malíř a grafik Alfons Maria Mucha se narodil 24. července 1860 v Ivančicích na jižní Moravě, zemřel 14. července 1939 v Praze. Jeho rané tvůrčí období Alfonse Muchy je spojeno s Vídní a Paříží, kde získal věhlas díky svému nezaměnitelnému stylu. Ve druhé polovině života se vrátil do českých zemí. Je autorem Slovanské epopeje, která je vystavena ve Veletržním paláci v Praze.

Od 10. dubna do 10. září 2013 (původně jen konce července) byly v Obecním domě v Praze vystaveny plakáty Alfonse Muchy ze sbírky Ivana Lendla.

Cesta k legendárním plakátům

V devatenácti letech se Alfons Mucha vydal za hranice, aby ve Vídni pracoval jako malíř divadelních dekorací. Po požáru odešel do Mikulova, kde si ho všiml hrabě Khuen-Balassi. Na jeho žádost vytvořil dekorace zámku v Hrušovanech. V roce 1885 s jeho podporou navíc zahájil studium na Akademii umění v Mnichově. O dva roky později přešel na Akademii Julian v Paříži.

Zlomovým se pro Alfonse Muchu stal rok 1894. Tehdy přijal zakázku na plakát herečky Sarah Bernhardt. Při práci na něm uplatnil secesní styl, který se sice nezamlouval tiskaři, ale zobrazená herečka z něj byla nadšená. Stejnému zájmu se plakát na hru Gismonda těšil i u široké veřejnosti, když vyšel začátkem ledna 1895. Traduje se, že výtisky byly žádaným zbožím u vylepovačů plakátů.

Mucha si tak zajistil celou řadu dalších zakázek, mezi nimi stálejší spolupráci se Sarah Bernhardt. Podílel se na plakátech, kostýmech či jevištní dekoraci, tvořil obaly knih a navrhoval šperky a nábytek. V roce 1897 měl první samostatnou výstavu v pařížské galerii Bodiniére a v Salon des Cent's.

Slovanská epopej

V roce 1906 se Alfons Mucha oženil s Marií Chytilovou a odjel do Ameriky. Tam vyučoval a pracoval na dalších výtvarných projektech. Když se v roce 1910 vrátil do Rakouska-Uherska, začal mnohaletou práci na velkoformátových obrazech. Slovanská epopej vznikala na zámku Zbiroh celých osmnáct let. Výsledné dílo Mucha představil až na sklonku dvacátých let. Zachytil v něm vývoj dějin slovanského národa ve dvaceti výjevech a Mucha svou práci věnoval Praze.

Od šedesátých let byla Slovanská epopej vystavena v Moravském Krumlově. Od roku 2011 se nachází v Praze a k zhlédnutí je v areálu Veletržního paláce.

V Československu

Po vzniku Československa v roce 1918 se stal autorem poštovních známek a prvních bankovek. Ve třicátých letech připravil návrh vitráže pro katedrálu sv. Víta v Praze. V roce 1939 byl po březnové okupaci republiky zadržen gestapem, ale posléze byl propuštěn. To už ale měl podlomené zdraví a po pár měsících zemřel.

Alfons Mucha byl pochován na vyšehradském hřbitově.

 

Právě se děje

Další zprávy