Rozhodčí doložka a rozhodčí řízení

6. 4. 2012 12:10
Rozhodčí doložka je druhem rozhodčí smlouvy, která upravuje řešení potenciálních budoucích sporů, týkajících se právního vztahu, vyplývajícího z hlavní smlouvy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Rozhodčí doložka je druhem rozhodčí smlouvy, která upravuje řešení potenciálních budoucích sporů, týkajících se právního vztahu, vyplývajícího z hlavní smlouvy. Musí však jít o spory výhradně majetkového charakteru. Tedy pokud vznikne spor na základě určité smlouvy, nebude jej řešit soud, nýbrž rozhodce v rozhodčím řízení.

Jeho průběh nemá náležitosti jako soudní líčení a není daný zákonem. Je určený právě ujednáním v rozhodčí doložce. Ta může obsahovat údaje o tom jak a kde, za jakých konkrétních podmínek bude rozhodčí řízení probíhat a kdo bude rozhodcem. Ten se řídí právem země rovněž uvedeným v doložce, ale pokud to bylo ve smlouvě specifikováno, může se řídit i takzvaným principem spravedlnosti bez ohledu na zákonná ustanovení.

Rozhodčí nález obvykle nemusí obsahovat odůvodnění. Tento způsob ošetřování smluvních vztahů umožňuje rychlé a efektivní řešení případných sporů a může být výhodný, pokud se například společnosti nechtějí léta přetahovat u soudu a platit náklady řízení. Pokud se obě strany předem dohodnou na formě řízení, podmínkách a především rozhodci, může to být pohodlná záruka budoucích korektních vztahů.

Pokud je jedna strana v pozici fyzické osoby pasivně příjimající jednostranně výhodné podmínky rozhodčí doložky, zbavuje se tak v podstatě právní ochrany v podobě spravedlivého soudu. Typickými oběťmi, neznalými právního charakteru takové části smlouvy, jsou žadatelé o úvěr.

 

Právě se děje

Další zprávy