PPP - Public Private Partnership

3. 4. 2012 15:07
PPP je obecně užívanou zkratkou pro Partnerství veřejného a soukromého sektoru, převzatou z anglického termínu Public Private Partnership.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

PPP je obecně užívanou zkratkou pro Partnerství veřejného a soukromého sektoru, převzatou z anglického termínu Public Private Partnership. PPP je obecný pojem pro spolupráci veřejného a soukromého sektoru, která vzniká za účelem využití zdrojů a schopností soukromého sektoru při zajištění veřejné infrastruktury nebo veřejných služeb. Cílem PPP je zvýšit kvalitu i efektivnost veřejných služeb včetně výkonu státní správy a urychlit realizaci významných infrastrukturních projektů.

Typickými příklady realizace formou PPP jsou projekty v těchto oborech: dopravní infrastruktura (dálnice, mosty, tunely atd.), zdravotnictví (nemocnice), školství (univerzitní komplexy, studentské koleje, školy) aj.

V posledním desetiletí se role soukromého sektoru ve financování a provozování infrastruktury výrazně rozšířila. Projekty PPP mají svůj původ ve Velké Británii, probíhají také v Irsku, Nizozemí, Portugalsku, Španělsku, Francii, USA, Kanadě, Japonsku a Austrálii, ale i v řadě rozvíjejících se zemí, mezi kterými bylo průkopníkem Chile a Jihoafrická republika.

Pro stát představují PPP projekty způsob, jak postavit nákladnou infrastrukturu, aniž by musel okamžitě vyplatit velkou sumu. Pro investora je to atraktivní forma bezpečné investice se solidní návratností. Experti však upozorňují na úskalí spojená s těmito projekty. Například podle studie Transparency International, která analyzovala dosavadní průběh několika pilotních programů PPP v Česku, mohou být nebezpečným nástrojem, jehož vinou hrozí plýtvání veřejnými penězi, zadlužování státu a korupce.

 

Právě se děje

Další zprávy