Hrubý domácí produkt - HDP

Aktualizováno 26. 3. 2021 13:37
Hrubý domácí produkt České republiky dosahuje výše vyspělých států světa. Rok 2020 ale výrazně ovlivnila pandemie koronaviru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Hrubý domácí produkt České republiky dosahuje výše vyspělých států světa. Rok 2020 ale výrazně ovlivnila pandemie koronaviru. Česká ekonomika se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni propadla o 5,6 procenta. Hrubý domácí produkt tak klesl nejvýrazněji od vzniku samostatné České republiky. Předtím šest let rostl.

Růst české (exportně orientované) ekonomiky výrazně ovlivňuje hospodářská situace jeho nejvýznamnějších obchodních partnerů, zejména Německa. Když se v roce 2008 dostala většina zemí EU spolu s Německem do recese, hospodářství České republiky tím bylo negativně ovlivněno, což se v roce 2009 projevilo meziročním poklesem HDP o více než 4 procenta. 

Co to je HDP:

Hrubý domácí produkt (zkráceně HDP, v mezinárodních zdrojích GDP z anglického Gross Domestic Product) je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území.

HDP představuje souhrn hodnot přidaných zpracováním ve všech odvětvích v činnostech považovaných v systému národního účetnictví za produktivní (tj. včetně služeb tržní i netržní povahy). Aby se vyloučil vliv změny hodnoty peněz (inflace nebo deflace), bývá vyjádřen ve stálých cenách. Růst/pokles HDP ve stálých cenách charakterizuje, o kolik procent reálně stoupl/klesl hrubý domácí produkt ve sledovaném čtvrtletí roku oproti stejnému období roku předchozího.

Jinými slovy, pokud se mluví o HDP České republiky, jedná se o celkovou hodnotu toho, co bylo na území ČR během daného období vyprodukováno. Hrubý domácí produkt se používá pro stanovení výkonnosti ekonomiky země. Nejedná se tedy o vyjádření bohatství dané společnosti, změna HDP představuje pouze zrychlení růstu jejího bohatství. Pro mezinárodní srovnávání vyspělosti ekonomik se HDP přepočítává na jednoho obyvatele.

 

Právě se děje

Další zprávy