Olympijské hry v Londýně 2012

Aktualizováno 16. 2. 2012 0:54
Olympijské hry v Londýně se uskuteční od 27. července do 12. srpna 2012. Paralympiáda začne pak od 29. srpna a potrvá do 9. září.

XXX. Letní olympijské hry v Londýně se uskuteční od 27. července do 12. srpna 2012. Paralympiáda začne pak od
29. srpna a potrvá do 9. září.

Londýn, který uspěl mezi devíti původními kandidáty - Havanou, Istanbulem, Lipskem, Madridem, Moskvou, New Yorkem, Paříží a Rio de Janeirem - tak bude olympijské hry hostit už potřetí. Předtím tomu tak bylo v letech 1908 a 1948.

Sporty

Na programu her je celkem 26 sportů, rozdělených do 39 disciplín. Patří mezi ně lukostřelba, atletika, badminton, basketbal, plážový volejbal, box, slalom na divoké vodě, rychlostní kanoistika, BMX cyklistika, horská, silniční a dráhová cyklistika, skoky do vody, jezdectví - drezúra, jezdectví - soutěž všestranné způsobilosti, jezdectví - parkurové skákání, fotbal, šerm, sportovní a moderní gymnastika, skoky na trampolíně, házená, pozemní hokej, judo, moderní pětiboj, veslování, plachtění, střelba, plavání, synchronizované plávání, stolní tenis, taekwondo, tenis, triatlon, volejbal, vodní pólo, vzpírání a zápas.

Mezi paralympijskými sporty jsou: lukostřelba, atletika, boccia (podobné hře pétanque), silniční a dráhová cyklistika, jezdectví, modifikace fotbalu s pěti a sedmi hráči na každé straně, goalball (sport pro slepé a špatně vidící, s míčem opatřeným zvonky), judo, silový trojboj, veslování, plachtění, střelba, plavání, stolní tenis, volejbal v sedě, sporty na invalidním vozíku - basketbal, šerm, rugby a tenis.

Vstupenky

Všechny doposud neprodané lístky na olympiádu jsou k dispozici od zimy 2011, na paralympiádu byly lístky k dostání od 9. do 30. září 2011.

Ceny vstupenek na olympiádu začínají na 20 librách, se speciálními akcemi pro mládež do 16 let ("zaplať tolik kolik ti je") a pro seniory - 16 liber. Vstupenky na paralympiádu se pohybují od 10 liber výše a opět pro mládež a seniory platí speciální cena - pět liber.

Během první poloviny roku 2012 budou mít také původní majitelé možnost lístky na oficiálním webu olympiády přeprodat. To bude také jediný povolený způsob, jak dále se vstupenkami na stadion obchodovat.

Minimálně 27 000 vstupenek na olympijské hry v Londýně 2012 šlo od úterý 15. března do prodeje v České republice. Tři autorizovaní prodejci (dříve to byl vždy jeden) - Čedok, IBTravel a Slan Tour českým fanouškům přeprodávají, v rámci balíčků, vstupenky zajištěné Českým olympijským výborem - v ceně jsou doprava, vstupenky (v případě Slan Tour), ubytování a vstup do Českého domu v Londýně. Jejich ceny začínají od 18 390 korunách. Kromě toho je možnost vstupenky pořídit i zvlášť.

Maskoti - Wenlock a Mandeville

Wenlock je maskotem olympijských her. Je pojmenovaný po městečku Much Wenlock v anglickém Shropshire, kde se konala obdoba a předchůdce moderních olympijských her. Mandeville je pojmenovaný podle nemocnice Stoke Mandeville, která zorganizovala Stoke Mandevillské hry, předchůdkyni dnešních olympijských her.

Oba maskoti mají jedno oko a tvar má představovat kapku roztavené oceli.

Olympijský stadion

Byl vybudován jako jeden z "nejzelenějších" stadionů, v rámci filosofie londýnské olympiády - "reduce, reuse, recycle" (zredukovat, znovu použít, recyklovat). Jeho kapacita během her bude 80 tisíc návštěvníků - ve spodní části bude, natrvalo, k dispozici 25 tisíc míst, nad nimi bude nástavba umožňující během her pojmout dalších 50 tisíc. Ta bude po skončení her opět sundána.

Další informace

V rámci příprav na olympiádu bylo přeměněno území asi 2,5 km2 industriálního a zamořeného území východního Londýna v Olympijský park, kde kromě olympijského stadionu bude i centrum vodních sportů a olympijská vesnice.

Snahou organizátorů letošních her bylo uspořádat hry co "nejzelenější" a omezit tak vzniklou ekologickou zátěž.

 

Právě se děje

Další zprávy