Fotbalisté Hondurasu

Aktualizováno 20. 2. 2012 22:45
Profil honduraského národního týmu.
Fotbalisté Hondurasu slaví postup na MS
Fotbalisté Hondurasu slaví postup na MS | Foto: Reuters

Jediná země světa, která kvůli fotbalu musela vést skutečnou válku.
Honduraský tým začal psát svou historii v roce 1921, kdy nastoupil k prvnímu zápasu proti Guatemale. Nebyla to úspěšná premiéra. Zápas skončil 1:10.
Fotbalová válka (pod tímto pojmem je zanesena i do učebnic dějepisu) začala poté, co Honduras prohrál kvalifikační utkání na mistrovství světa 1970 se Salvadorem. Mohutné nepokoje mezi fanoušky si vyžádaly zásah armády. 14. července 1969 však salvadorská armáda zahájila útok i proti Hondurasu. Příměří bylo nastoleno o šest dní později.
Honduras je trochu ve stínu dvou zemí, s nimiž hraje ve stejné zóně (USA, Mexiko), ale v kvalifikaci pro MS v JAR získal jen o čtyři body méně než vítězní Američané a o tři body méně než Mexičané. Na samotném šampionátu skončili Hondurasané ve skupině G na posledním místě za jeden bod ze zápasu se Švýcarskem. Na posledních dvou velkých turnajích v roce 2011 nejprve vyhráli Copa Centroamericana, když ve finále zdolali Kostariku 2:1, a v létě pak skončili na Zlatém poháru v semifinále po porážce od Mexika. Nejlepšími současnými hráči jsou Wilson Palacios z anglického Stoke City, Maynor Figueroa z Wiganu nebo Édgar Álvarez z Palerma. Trenérem mužstva je Luis Fernando Suárez, týmu aktuálně - v únoru 2012 - patří 59. příčka žebříčku FIFA.

 

Právě se děje

Další zprávy