Krajské volby 2012 v Karlovarském kraji

7. 3. 2012 10:08
Krajské volby v Karlovarském kraji se konaly 12. a 13. října 2012. Vítězem se stali komunisté, kteří získali 14 mandátů (22,98% hlasů). Za nimi se umístila sociální demokracie se 13 křesly.
Krajské volby
Krajské volby | Foto: Jiří Kropáček

Krajské volby v Karlovarském kraji se konaly 12. a 13. října 2012. Vítězem se stali komunisté, kteří získali 14 mandátů (22,98% hlasů). Za nimi se umístila sociální demokracie se 13 křesly (22,73% hlasů), dále pak ODS (5 mandátů), Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (5 mandátů), TOP 09+STAN (4 mandáty) a Alternativa (4 mandáty).

V Karlovarském kraji vznikla po volbách koalice ČSSD a KSČM. Přestože vítězem voleb jsou komunisté, post hejtmana přenechali sociálním demokratům. Podle dohody bude mít první dva roky KSČM v radě pět míst, ČSSD čtyři. Ve zbývajících dvou letech by se měl poměr sil otočit. Staronovým hejtmanem se stal Josef Novotný (ČSSD)

V předchozím volebním období vládla Karlovarském kraji koalice ČSSD a KSČM. Hejtmanem kraje byl Josef Novotný z ČSSD.

Kandidátní listiny stran:

Do čela kandidátní listiny ODS se postavil Petr Šindelář. Svůj post se pokusil obhájit dosavadní hejtman kraje Josef Novotný, který kandidoval za ČSSD.

Za KSČM se do čela kandidátky dostal náměstek hejtmana Jaroslav Borka.

Strany TOP 09 a STAN (Starostové a nezávislí) se rozhodli pro společnou kandidátku, lídrem byl zvolen senátor, krajský zastupitel a starosta Božího Daru Jan Horník.

Možnost společné kandidatury zvolila také Koalice pro Karlovarský kraj, ve které se spojily strany KDU-ČSL, Strana zelených a hnutí O co jim jde?? (OCJJ). Na prvních místech kandidátní listiny Koalice pro Karlovarský kraj se objevil předseda krajského výboru KDU-ČSL Marek Poledníček, krajský předseda zelených Petr Němec a spoluzakladatel hnutí O co jim jde ?! Otmar Homolka.

Voleb se dále účastnily tyto politické subjekty: Volte Pravý Blok, Suverenita, DSSS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, Strana svobodných občanů, Zemanovci, Česká pirátská strana, Národní socialisté - levice 21. století, Věci veřejné, Strana soukromníků ČR a Alternativa.

Volby 2008:

V posledních krajských volbách, které se konaly v roce 2008, získala nejvíce mandátů ČSSD. Sociální demokraté získali celkem 16 zastupitelů, úspěšná byla také občanská demokracie s 9 mandáty. Kromě KSČM, které voliči přiřkli 8 křesel, se do krajského zastupitelstva dostala také Alternativa pro kraj s pěti zastupiteli, Doktoři (za uzdravení společnosti) se čtyřmi a Koalice pro Karlovarský kraj se třemi mandáty.

 

Právě se děje

Další zprávy