Daniel Herman - ministr kultury

3. 10. 2013 18:37
Daniel Herman je ministrem kultury ve vládě Bohuslava Sobotky.
Daniel Herman.
Daniel Herman. | Foto: Vojtěch Marek

Daniel Herman byl na podzim 2013 zvolen poslancem za KDU-ČSL. V Praze získal 6 305 preferenčních hlasů a lidovci 5,46 %. Ve středu 29. ledna 2014 byl jmenován ministrem kultury ve vládě Bohuslava Sobotky.

Od července 2013 pracuje jako tiskový mluvčí KDU-ČSL. Za tuto stranu kandidoval v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny konaných 25. a 26. října 2013. Byl vybrán za lídra kandidátky KDU-ČSL v Praze.

Předtím působil tři roky ve vedení Ústavu pro studium totalitních režimů.

Kauza ÚSTR

Do pozice ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů byl Herman vybrán v srpnu 2010. Jeho mandát zahrnoval pětileté funkční období, to však změnilo rozhodnutí rady ÚSTR v dubnu 2013, kdy byl Herman odvolán.

Rozhodnutí mělo za následek debatu o motivech a smyslu Hermanova odchodu. Vzhledem k tomu, že členy rady určuje Senát, v němž má převahu levice, označili Herman i tehdy vládnoucí pravicoví politici odvolání za zpolitizovaný akt.

Ústav má totiž ve své práci výlučný přístup k archivním složkám, které se dochovaly z éry komunistického režimu, provádí také postupnou digitalizaci složek. Kritici se obávali, že změna vedení může vést k narušení fungování instituce. Oficiálním důvodem odvolání Daniela Hermana bylo nezvládnutí funkce.

V současnosti probíhá výběrové řízení na pozici generálního ředitele ÚSTR. Uzávěrka přihlášek byla 3. ledna 2014, novým šéfem ústavu je od 1. května 2014 Zdeněk Hazdra, dříve pracovník ústavu a potom pedagog na Filozofické fakultě UK.

Zároveň v té době rozhodl Obvodní soud pro Prahu 3, že odvolání Hermana bylo protiprávní. Verdikt není pravomocný, žalovaná strana se pravděpodobně bude odvolávat.

Osobní život

Narodil se v dubnu 1963 v Český Budějovicích. Od roku 1984 studoval na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě, následně byl vysvěcen na kněze a působil v oblasti Tábora. V roce 1990 se stal tajemníkem českobudějovického biskupa, tehdy Miloslava Vlka. Ten byl následující rok jmenován arcibiskupem pražským a Herman ho následoval jako vedoucí jeho sekretariátu.

V roce 1996 přešel pracovně do České biskupské konference, kde působil hlavně jako vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí do roku 2005. V roce 2007 požádal o laicizaci, při níž se kněz vzdává svého závazku.

Před nástupem do ÚSTR byl ještě zaměstnán v Informační kanceláři Ministerstva kultury a v pražské kanceláři Jana Švejnara.

 

Právě se děje

Další zprávy