R.E.M.

26. 9. 2011 9:00
R.E.M. po jedenatřiceti letech ukončili kariéru rockových hvězd.
R.E.M.
R.E.M. | Foto: Reuters

R.E.M. byla americká hudební skupina, kterou v roce 1980 ve městě Athens v Georgii založili zpěvák Michael Stipe, kytarista Peter Buck, baskytarista Mike Mills a bubeník Bill Berry. Kapele se jako jedné z prvních podařilo dostat alternativní rock k širšímu okruhu posluchačů a jejich desky z počátku devadesátých let mnozí považují za průkopníky žánru.

Za svou jedenatřicetiletou kariéru kapela vydala patnáct řadových alb, celosvětově prodala přes 85 milionů kopií a třikrát získala hudební cenu Grammy. V roce 2007 pak byla uvedena do Rocknrollové síně slávy.

Rostoucí popularita

Poměrně velký úspěch sklidil už první singl Radio Free Europe, jenž vyšel v roce 1981 na nezávislém labelu Hib-Tone. Jeho tisíc kopií zmizelo z pultů téměř okamžitě a americký deník The New York Times jej tehdy dokonce zařadil mezi deset nejlepších za uplynulý rok.

Na stejném labelu mělo původně vyjít i další EP nazvané Chronic Town, jeho demo se však dostalo k zástupci I.R.S. Records a zaujalo ho natolik, že R.E.M. kromě jeho vydání nabídl rovnou i smlouvu. A přestože ve hře o podpis byla i podstatně větší společnost RCA, mladá kapela se v roce 1982 upsala I.R.S. Records a o rok později pod nimi vydala své první řadové album Murmur.

U kritiky Murmur zabodoval a všeobecně pozitivní přijetí korunoval magazín Rolling Stone, který nahrávku vyhlásil deskou roku. Dvě stě tisíc prodaných kopií pak sice zcela nenaplnilo očekávání labelu, nicméně o neúspěch se rozhodně nejednalo.

Obliba college rocku v podání R.E.M. s přibývajícími lety stoupala a podobně na tom byly i prodeje. Následujícího Reckoning se prodalo už kolem půl milionu kusů, třetí nahrávka Fables of the Reconstruction byla komerčně nejúspěšnějším počinem labelu I.R.S. v Americe a čtvrtá Lifes Rich Pageant dokonce získala zlatou desku. Přesto se ale kapela nijak nesnažila prorazit v mainstreamu.

Celosvětový úspěch

Na albu Document z roku 1987 se objevili první čistě politické skladby a poměrně sebevědomá nahrávka otevřela dveře masám. Malé úspěchy v zahraničí však vyústily ve změnu labelu a pod gigantem Warnes Bros. Records se situace razantně změnila. Experimentování se zvukem na desce Green totiž znamenalo čtyři miliony prodaných kopií celosvětově a po velkolepém turné si R.E.M. mohli s klidem dopřát roční pauzu.

V roce 1990 se probuzená kapela vrátila do studia, začala používat například i mandolínu, varhany nebo akustické kytary a výsledkem byl počin s názvem Out of Time. Hned první singl Loosing My Religion se stal celosvětovým hitem, deska byla číslem jedna v Americe i Británii a úspěch korunovaly ceny Grammy za nejlepší alternativní album, nejlepší videoklip a nejlepší popovou nahrávku.

První místa v hitparádách obsazovaly i písně z následujícího alba Automatic for the People a mnozí kritici označovali pochmurnou desku za dosud nejlepší kousek v diskografii skupiny. Nicméně na další nahrávce Monster se vrátil zpátky rockovější zvuk a rozsáhlé turné na její podporu bohužel pošramotily zdravotní potíže.

Zavedená značka

V roce 1996 už název R.E.M. platil za zavedenou značku a prodloužení kontraktu u Warner Bros. Records, údajně za rekordních 80 milionů dolarů, tak bylo vcelku pochopitelné. Žádné z dalších alb už se o nedostatek zájmu nemuselo obávat a ani dobrovolný odchod bubeníka Billa Berryho na tom nic nezměnil.

Hudební styl sice v průběhu let doznal určitých změn, prodeje jednotlivých desek také byly různé, na výsluní se však R.E.M. drželi až do své poslední desky Collapse Into Now. Po ní jedenatřicet let fungující kapela poněkud nečekaně oznámila konec kariéry.

 

Právě se děje

Další zprávy