Pixar

25. 6. 2013 13:01
Pixar způsobil revoluci, kvůli které jsou dnes všechny animované hollywoodské filmy tvořené digitálně v počítači. Zároveň je však propagátorem originálních nápadů a kreativních světů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Filmové studio Pixar zabývající se počítačovou animací vytvořilo mnoho úspěšných celovečerních filmů - Toy Story, Hledá se Nemo, Příšerky s.r.o. atd. a řadu oceňovaných krátkých filmů. V současnosti spadá pod mediální konglomerát Disney.

Pixar je strůjcem revoluce v oblasti animovaných filmů. S počátkem celovečerní tvorby v půli devadesátých let způsobil změnu, která vymazala z produkce velkých hollywoodských studií klasické dvourozměrné kreslené filmy. V zásadě všechny filmy jsou tvořené v počítači, a to včetně produkce studia Disney, které kdysi proslulo plochou animací.

V červnu 2013 měla premiéru Univerzita pro příšerky, ve které se vrátily populární postavy z Příšerek s.r.o.. V srpnu 2013 šly do kin Letadla, která volně vycházejí ze světa Aut a která místo Pixaru produkovala společnost DisneyToon Studios.

Filmy studia Pixar

Toy Story - Příběh hraček

První celovečerní film studia Pixar vycházel z jednoduché logiky. Jestliže výtvory počítačové animace zatím vypadají plasticky, vytvořme příběh o hračkách, kde umělé vzezření není překážkou. Tak vznikla jedna z nejúspěšnějších značek studia. Hrdiny se stal kovboj Woody, který je nejoblíbenější hračkou Andyho a bojí se, že ztratí toto postavení, a Buzz Rakeťák, který si myslí, že je skutečný astronaut a disponuje mnoha moderními funkcemi, kterým Woody nemůže konkurovat. Vedle nich se objevuje spousta ikonických postav - Rex, Pan Brambůrek, Pastýřka a další.

Do kin přišel snímek v roce 1995 a následovala pak další dvě pokračování - druhý díl Příběhu hraček v roce 2000 přinesl spřízněné westernové postavičky k Woodymu a třetí díl v roce 2010 nutil hračky čelit krizi v souvislosti s odchodem Andyho na vysokou školu, který řešily útěkem do mateřské školky a který Pixaru utržil přes miliardu dolarů.

Život brouka

V pořadí druhý snímek z roku 1998 se točil kolem postaviček ze světa hmyzu. Stejně jako první dva Příběhy hraček jej režíroval John Lasseter. Ústřední postavou byl mravenec Flik, zavrhovaný a nešikovný vynálezce.

Domovské mraveniště každoročně sužují nenažrané kobylky, a když Flik způsobí jedno neštěstí navíc, je poslán vyhledat velké brouky, kteří by jim pomohli se ubránit.

Příšerky s.r.o.

Na rok 2001 připravil kreativní tým Pixaru fantaskní fikční svět, ve které zužitkoval klasický dětský strach z bubáků ve skříni. Ve světě Příšerek skutečně přicházejí dveřmi skříní do dětských pokojů příšery. Ty mají totiž děti vyděsit, neboť jejich křik slouží jako energetický zdroj, který v jejich domovském světě využívají pro chod města.

Postavy zelené koule Mikea Wazowskiho a chlupatého Jamese P. Sullivana se zde musely vypořádat s přítomností lidského dítěte u sebe doma. Jde o třetí výtvor Pixaru, pro nějž studio vytvořilo pokračování. V roce 2013 byla uvedena Univerzita pro příšerky, kde se dvojice protagonistů vrátila do doby vysokoškolského studia.

Hledá se Nemo

Podmořský svět, na kterém mohli definovat nové možnosti digitální animace, se stal námětem filmu z roku 2003. Rodinný příběh o rybičce Nemo, která je nešťastnou náhodou unesena lidmi a pro niž se na dlouhou pouť vydává ustrašený otec Merlin, představuje svého druhu road movie. Merlinovi dělá společnost zapomnětlivá Dory a na cestě za záchranou syna musí překonat mnoho dobrodružství.

Byl to první film Pixaru, který v tržbách překonal do té doby nejúspěšnější animovaný film všech dob - Lvího krále - a který získal nedávno ustaveného Oscara pro nejlepší animovaný film. Do budoucna se chystá pokračování, které by mělo nést název Hledá se Dory.

Úžasňákovi

Akčnějším směrem se Pixar vydal v roce 2004, kdy uvedli příběh rodiny superhrdinů, kteří po zákazu jejich činnosti žijí nudným spořádaným životem, dokud se na scéně neobjeví záhadný padouch, který touží po osobní pomstě.

Pan Úžasňák s velkou silou, jeho žena schopná libovolně deformovat své tělo, syn disponující superrychlostní a dcera ovládající mentální ochranné pole se dostávají do dobrodružných i bojových situací, v nichž spojí síly, aby dohromady zastavili zlé úmysly zloducha.

Auta

Rychlost se cení, ale někdy je lepší zpomalit, aby nám život neutekl. Toto poselství přinesl snímek Auta z roku 2006, v němž celý svět zabydlela auty a hlavním hrdinou se stal závodník Blesk McQueen, který má velké šance zvítězit v soutěži o Zlatý píst.

Arogantní a nafoukaný mládenec shodou okolností skončí ztracen v americké pustině městečka Kardanová Lhota, kde poznává důležité životní hodnoty. Pokračování animovaného hitu bylo do kin uvedeno v roce 2011, přičemž oba snímky jsou odbornou veřejností pokládány za slabší projekty.

Ratatouille

V roce 2007 zavítal Pixar s příběhem o krysákovi Remym do Paříže, do luxusních restaurací i nejodpudivějších kanálů. Ačkoli jsou všechny ostatní krysy zvyklé živit se vším, co přijde pod ruku, Remy disponuje vybranými chuťovými a čichovými buňkami, které z něj dělají ideálního kuchaře. Jeho sen o profesionálním vaření ale může snadno zhatit jediný hygienik.

Spojí se s člověkem a za jeho pomoci se pustí do přípravy jídla, mj. pokrmu, který se dostal do názvu. Snímek původně připravoval český rodák Jan Pinkava, ale nakonec ho nahradil Brad Bird.

Vall-I

Sci-fi se stalo dějištěm příběhu v roce 2008, kdy Pixar zdůraznil ekologickou notu. Zemi jsme totálně zničili a zanechali pod horami odpadků. Lidstvo odcestovalo do vesmíru a na planetě zůstali uklízecí roboti. Jedním, vlastně posledním fungujícím je Vall-I, který kromě úklidu disponuje hravou zvídavostí a sběratelskou vášní.

Stereotyp osamělého života změní přílet rakety s robotem Eve, do níž se zamiluje, ale jejich lásku ohrozí nález živé rostliny. Zvláštností snímku je jeho němá povahu, neboť Vall-I neumí mluvit.

Vzhůru do oblak

Protagonistou dětského filmu je starý a nevrlý muž. Doprovod mu ve filmu z roku 2009 dělal malý skautík a postupně také velký pták a mluvící pes. Dobrodružství začíná na sklonku života, kdy starému Carlovi zbylo prázdno po zesnulé manželce.

Rozhodne se splnit jejich životní sen, nafoukne stovky balónků, připoutá je k domu a spolu s ním odlétne vstříc vzdáleným vodopádům. Netuší, že se zde střetne s vlastním hrdinou z dětství, dobrodruhem, který pátral po záhadném tvorovi.

Rebelka

Fantasy středověký svět královských rodů, kde muži a ženy mají jasně rozdělené role, se stal dějištěm filmu z roku 2012. Vzpurná Merida je od dětství nespoutanou dívkou, která raději provozuje lukostřelbu než pletení. Jenomže dospívá a blíží se čas, kdy se musí provdat.

Její matka na tom trvá, ona vzdoruje a vzniká konflikt, který umocní jedno nešťastné kouzlo. Merida chtěla, aby se matka změnila, ale ne rovnou v medvěda. Čas na nápravu je krátký. Podobně jako všechny následující filmy po Nemovi (s výjimkou obou Aut) zvítězil jako nejlepší animovaný film na Oscarech.

Historie společnosti

Základy firmy Pixar spadají do roku 1979, kdy se zrodila jako součást trikového studia ILM George Lucase, tehdy ještě pod názvem Graphics Group. Jejím příspěvkem byl vůbec první celodigitální záběr ve filmu Star Trek II: Khanův hněv, ale podílela se i na dalších projektech.

V roce 1985, v těžkých časech rozvodu George Lucase, odkoupil společnost Steve Jobs, který musel nedlouho předtím opustit Apple. Prodejní cena činila deset milionů dolarů. V následujícím období se společnost, kterou přejmenoval na Pixar, zaměřila na grafické vybavení hardwarové i softwarové a práce na krátkých filmech, které demonstrovaly možnosti jejich produktů, byly vedlejší záležitostí (1986 vznikl krátký snímek Luxo Jr., kde vystupuje dosavadní symbol společnosti lampička). Jedním ze smluvních partnerů byl i Disney.

V roce 1991 se Jobs zbavil nevýdělečné hardwarové divize a Pixar stál před úkolem vytvořit tři celovečerní animované filmy, které si u něj Disney zaplatil. První z nich bylo Toy Story - Příběh hraček v roce 1995, který představoval zlom v pochybnostech o úspěchu digitálně animovaných filmů.

V listopadu 2000 otevřeli nové studio v Emeryville v Kalifornii.

Disney byl ve většině případů distribučním partnerem Pixaru, ale po neshodách při přípravě Toy Story 2 a následných snahách Pixaru mít větší kontrolu nad zisky svých filmů došlo k velkému rozporu, který nakonec skončil tak, že Disney koupil celý Pixar za 7,4 miliardy dolarů v květnu 2006. John Lasseter, který stál u rozvoje animovaných filmů Pixaru, se následně stal kreativním ředitelem pro Pixar i Disney.

 

Právě se děje

Další zprávy