MFF Karlovy Vary

23. 6. 2011 13:11
49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskutečnil od 4. do 12. července 2014.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Hermina

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je nejprestižnější tuzemskou filmovou událostí roku a zároveň jedním z nejvýznamnějších mezinárodních filmových festivalů první kategorie ve střední a východní Evropě. Festival každoročně nabízí okolo dvou stovek filmů. Nedílnou součástí festivalu jsou i velká jména filmové branže.

Nejvyšším oceněním, které si lze z festivalu odnést, je Křištálový glóbus. Uděluje se nejlepšímu filmu v soutěžní sekci - například v roce 2010 si ho odnesli tvůrci španělského dramatu Moskytiéra.

Ve festivalové porotě pravidelně zasedají významné osobnosti světové kinematografie - režiséři, scenáristé, herci, publicisté a další.

Ročník 2014

V roce 2014 byli hosty festivalu Mel Gibson, Laura Dern nebo William Friedkin, hlavní cenu Křišťálový glóbus získal Kukuřičný ostrov, zvláštní cenu poroty Volný pád a její tvůrce György Pálfi cenu za režii. Ze sekce Na východ od západu zvítězila Nápravná třída. Nejlepším dokumentem bylo Čekání na srpen. Diváckou cenou byl obdařen Magický hlas rebelky od Olgy Sommerové.

Historie festivalu

První ročník festivalu se konal v Mariánských Lázních a Karlových Varech roku 1946 - je tak jedním z nejstarších filmových festivalů vůbec. Promítáno tehdy bylo pouze 13 celovečerních a 22 krátkých filmů ze 7 zemí světa.

Komunistický převrat v únoru roku 1948 festival silně ovlivnil na desítky let dopředu. Politická situace a vývoj ve společnosti se každoročně odráželi na programu festivalu, udělených cenách i hostech. Filmy se staly nástrojem v ideologickém boji se Západem.

Přesto zařadila mezinárodní filmová organizace FIAPF roku 1956 karlovarský festival mezi festivaly kategorie A. Filmová akce tím získala větší prestiž a zařadila se po bok festivalů v Cannes či Benátkách.

V letech 1959 až 1993 se karlovarský festival střídal s festivalem Moskvě - kvůli politickému rozhodnutí konat pouze jeden "áčkový" festival v socialistických zemích ročně.

Po listopadové revoluci v roce 1989 se festival nadobro vymanil z politických tlaků a zaměřil se na vyšší konkurenceschopnost a kvalitní programovou skladbu. Ta zahrnuje filmy z celého světa, jež byly uvedeny na jiných významných filmových festivalech, zároveň jsou ale mezi dvěma stovkami uváděných filmů i desítky premiér - jak evropských, tak celosvětových.

V roce 2011 Křišťálový glóbus převzala britská herečka Judi Denchová.

Asi nejvýznamnější zlom v historii karlovarského festivalu představoval rok 1994. Organizátory festivalu se tehdy stali herec Jiří Bartoška a filmová publicistka Eva Zaoralová. Právě oni nesou hlavní zásluhy na získání ztracené prestiže festivalu i na tom, že se od té doby pořádá pravidelně každý rok. V roce 2011 předala Zaoralová své místo umělecké ředitelky festivalu kolegovi Karlu Ochovi.

Jednotlivé ročníky

Ročník 2013
Ročník 2012

Ročník 2011
Ročník 2010
Ročník 2009

 

Právě se děje

Další zprávy