Grammy

15. 2. 2012 23:55
Grammy Award je ocenění udělované americkou Národní akademií hudebního umění a věd za mimořádné úspěchy v hudebním průmyslu.
Foto: Reuters

Grammy Award je ocenění udělované americkou Národní akademií hudebního umění a věd za mimořádné úspěchy v hudebním průmyslu. Samotný ceremoniál je provázen vystoupeními předních umělců a předávání hlavních cen jde do světa jako velmi sledovaná televizní show. Dalo by se říct, že Grammy jsou de facto hudební obdobou filmových Oskarů, televizních cen Emmy nebo divadelních cen Tony.

Poprvé se Grammy udělovaly začátkem roku 1959 a oceňovaly se nahrávky a výkony interpretů za uplynulý rok 1958. Počet kategorií se v průběhu let měnil, ale v roce 2012 došlo k jejich výraznému snížení ze 109 na 81 v posledním roce.

Historicky nejúspěšnějším držitelem Grammy je dirigent britsko-maďarského původu Georg Solti s jednatřiceti soškami gramofonů. Následují jej Quincy Jones a Alison Krauss se sedmadvaceti a jen o jednu méně má skladatel Pierre Boulez.

Hlavní kategorie

Samotný televizní přenos, který je pro většinu lidí první asociací s Grammy, je schopný pokrýt pouze několik nejvýznamnějších kategorií, přičemž jakýmsi vyvrcholením jsou čtyři nadžánrové kategorie album roku, nahrávka roku, skladba roku a nejlepší nový umělec.

Další ceny jsou převážně žánrové, ale stejně tak se oceňuje třeba i nejlepší videoklip nebo grafické zpracování alba. Speciální kategorií pak je cena za celoživotní dílo a výrazný přínos hudebnímu průmyslu.

Kritika cen

Ačkoliv jsou Grammy považovány za světově nejprestižnější hudební ceny, jednotliví hudebníci nebo hudební publicisté je velmi často kritizují. Jedním z prvních "protestujících" byl v roce 1996 Eddie Vedder (zpěvák Pearl Jam), který prohlásil, že neví, co tato cena znamená, pokud tedy vůbec něco znamená.

O něco konkrétnější už byl Glen Hansard ze skupiny The Frames. Označil ceny za průmyslem vytvořené a také hnané a s podobným názorem přišel i Maynard James Keenan (zpěvák Tool): "Grammy jsou jenom jedna velká mašina s úmyslem propagace hudebního průmyslu. Cílí na hloupé lidi a chce krmit masy. Je to vlastně hudební byznys oslavující sebe samého."

Kromě zpochybňování samotného smyslu cen se ale kritizuje i oceňování komerčně úspěšných nahrávek a interpretů na úkor těch kladně přijatých kritikou. Příkladem budiž deska My Beautiful Dark Twisted Fantasy od Kanyeho Westa, která ač byla v roce 2010 jednou z celosvětově nejlépe hodnocených, v nominacích na nejlepší album se vůbec neobjevila.

Někteří interpreti se tak odmítají slavnostního ceremoniálu účastnit a jedním z nich je například i právě zmíněný Kanye West, který Grammy v roce 2012 ignoroval i přes několik nominací, jež stejně nakonec proměnil.

Vítězové roku 2013 na 55. Grammy

Nahrávka roku
Gotye featuring Kimbra - Somebody That I Used to Know

Album roku
Mumford & Sons - Babel

Píseň roku
Fun. featuring Janelle Monae - We Are Young

Objev roku
Fun

Nejlepší popové album
Kelly Clarkson - Stronger

Nejlepší sólový popový výkon
Adele - "Set Fire to the Rain (Live)"

Nejlepší skupinový popový výkon
Gotye feat. Kimbra - "Somebody That I Used to Know"

Nejlepší taneční nahrávka
Skrillex feat. Sirah - "Bangarang"

Nejlepší dance/electronic album
Skrillex - Bangarang

Nejlepší rockový výkon
The Black Keys - "Lonely Boy"

Nejlepší hard rock/metal výkon
Halestorm - "Love Bites (So Do I)"

Nejlepší rocková píseň
The Black Keys - "Lonely Boy"

Nejlepší rockové album
The Black Keys, El Camino

Nejlepší alternativní album
Gotye, Making Mirrors

Nejlepší R&B výkon
Usher - "Climax"

Nejlepší klasický R&B výkon
Beyonce - "Love on Top"

Nejlepší R&B album
Robert Glasper Experiment, Black Radio

Nejlepší rapový výkon
Jay-Z & Kanye West - "Ns In Paris"

Nejlepší spojení rapu a zpěvu
Jay-Z & Kanye West feat. Frank Ocean & The-Dream - "No Church in the Wild"

Nejlepší rapová píseň
Jay-Z & Kanye West - "Ns In Paris"

Nejlepší rapové album
Drake, Take Care

Nejlepší country píseň
Carrie Underwood - "Blown Away"

Nejlepší sólový country výkon
Carrie Underwood - "Blown Away"

Nejlepší bluesové album
Dr. John, Locked Down

 

Právě se děje

Další zprávy