Festival francouzského filmu

22. 11. 2011 21:20
Festival francouzského filmu je největší společenskou událostí u nás, zaměřenou na francouzskou kulturu. Na přehlídku současné francouzské kinematografie jsou zváni přední režiséři, scénáristi a herci
Festival francouzského filmu 2011
Festival francouzského filmu 2011 | Foto: Aktuálně.cz

Festival francouzského filmu (Festival du film francais) je největší společenskou událostí v Česku, zaměřenou na francouzskou kulturu. Cílem této přehlídky, která se koná každý listopad od roku 1998, je seznámení českých diváků s širokým spektrem současné francouzské kinematografie.

Kromě filmů, které zaznamenaly velký úspěch v posledních letech, lze zhlédnout i klasiky. Asi největším magnetem jsou však předpremiéry.

Nejen v artových kinosálech, jako tradiční pražský Světozor nebo kinech zaměřených na klubové a alternativní snímky, například brněnský Art, probíhají projekce i v sálech multikin.

Každý ročník je pozvána řada významných hostů. V roce 2010 zahajovala 13. ročník herečka Judith Godreche a režisér Gilles Marchand uvedl předpremiéru filmu Druhý svět.

Filmy jsou rozděleny do bloků jako Výběr české kritiky, Večer krátkých filmů, anebo oblíbené Filmové hity.


V závěru přehlídky je udělována cena diváků za Nejlepší film festivalu. Nezřídka si cenu přebírají pozvaní tvůrci, kteří obvykle své snímky i uvádí.

Z Prahy bylo konání festivalu od roku 2004 postupně rozšířeno do dalších českých měst: Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Olomouce, Ostravy, Pardubic a Plzně. Festival pořádá Francouzské velvyslanectví v ČR, Unifrance, Francouzský institut v Praze a Francouzská aliance.

 

Právě se děje

Další zprávy