Český lev

Aktualizováno 10. 8. 2010 22:13
Vlastníkem značky a pořadatelem udělování výročních filmových cen Český lev je Petr Vachler. V roce 2013 došlo k rozporu mezi ním a filmovou akademií, která ohrožuje podobu cen.
Autorem nové podoby ocenění České filmové a televizní akademie Český lev  je Jakub Berdych.
Autorem nové podoby ocenění České filmové a televizní akademie Český lev je Jakub Berdych. | Foto: ČTK

Český lev je nejprestižnější filmové ocenění udělované v České republice. Česká filmová a televizní akademie ho od roku 1993 uděluje nejlepším filmům produkovaným předchozí rok. Členy akademie, kteří o oceňovaných snímcích hlasují, jsou filmoví tvůrci.

Symbolem ceny, kterou si vítězové jednotlivých kategorií přebírají na slavnostním večeru, je křišťálová soška lva připraveného ke skoku. Vůbec prvního Českého lva za nejlepší film roku získal v roce 1993 snímek Jana Hřebejka Šakalí léta.

Krize Českého lva

Majitelem licence na České lvy a podoby předávaných sošek je Petr Vachler, zakladatel produkční firmy VAC. V roce 2013 došlo k rozmíšce mezi ním a ČFTA, kde byl až do června 2013 jako výkonný ředitel. Dlouhodobě je podoba ceremoniálu Český lev kritizována, nyní je možné, že v roce 2014 nebude vůbec. Vachler si totiž nechal přepsat ochrannou známku Českého lva na sebe, to samé plánoval i s ČFTA.

ČFTA nabídla za odkoupení práv na Českého lva deset milionů korun splatných po dobu deseti let, což v daném termínu Vachler nepřijal, ačkoli následně obrátil, což ovšem naopak ignorovala ČFTA. Pravděpodobná je varianta vzniku zcela nových filmových cen pro národní kinematografii.

Z historie úspěšných filmů

Vůbec nejúspěšnějším filmem v historii Českých lvů je snímek Je třeba zabít Sekala, který si v 1998 odnesl celkem 11 sošek. Štěstí získalo v roce 2005 devět cen a Kolja o devět let dříve osm.

Samotnému večeru, při němž jsou vyhlašování držitelé lvů, předchází takzvaný nominační večer, kde jsou oznámeni filmy a tvůrci, kteří se o sošku utkají.

 

Právě se děje

Další zprávy