Bruce Willis

13. 2. 2013 12:45
V roce 2013 se Bruce Willis angažuje v mnoha pokračováních - pátá Smrtonosná past a dvojky RED, Sin City a G. I. Joe. V jeho rejstříku jsou role akční, komediální i dramatické.
Bruce Willis.
Bruce Willis. | Foto: Reuters

Americký filmový herec se za svou kariéru proslavil hlavně akčními snímky. Za ikonickou je považováno je ztvárnění Johna McClana v série Smrtonosná past.

Poprvé se ve filmové branži angažoval v roce 1980, v mládí se tak věnoval jiným profesem, přestože na škole byl předsedou dramatického kroužku. Zásadní průlom přišel v roce 1988 s první Smrtonosnou pastí. V roce 2013 měl premiéru už pátý díl této série. S podtitulem Opět v akci se v českých kinech promítala od 14. března.

Ani ve svých necelých šedesáti letech se nevzdává herecké profese. Kromě páté Smrtonosné pasti mají v roce 2013 premiéru další jeho snímky, všechno samá pokračování - G. I. Joe: Odveta, RED 2 a Sin City 2.

V osmdesátých letech, kdy Willis začínal, si prošel hlavně několik seriálů - Miami Vice, Twilight Zone, Roseanne a především Měsíční svit. První velkou filmovou roli měl v roce 1987 ve snímku Schůzka naslepo, což byla romantická komedie s Kim Basinger. Režíroval Blakea Edwardse, autor filmů o Růžovém panterovi, s nímž se pak Willis ještě sešel o rok později v díle o přechodu němého na zvukový film nazvaný Západ slunce.

V roce 2013 obdržel od francouzské ministryně kultury hodnost velitele Řádu umění a literatury. Poprvé tak byl oceněn jako důstojník v roce 2005.

Spolu s Arnoldem Schwarzeneggerem, Sylvestrem Stallonem a Demi Moore zakládal řetězec restaurací Planet Hollywood.

Smrtonosné pasti

Napínavým příběh o souboji policisty uvězněného v mrakodrapu s teroristy nasměroval svou hereckou dráhu velmi konkrétním směrem. V akčních rolích se od té doby objevoval pravidelně a stal se typem tvrdého muže, který nejde pro ránu daleko a zároveň jich dokáže hodně schytat. První "Past" byla vyprodukována v roce 1988. Druhý díl následoval po dvou letech a McClanovi byla postupně zvětšována hrací plocha. Namísto těsného prostoru výškové budovy se děj přesunul na letiště, místo opět terorizované skupinou padouchů.

Třetí Smrtonosná past se do kin dostala až o pět let později. Bruce Willis v ní získal výrazného hereckého partnera - Samuela L. Jacksona, s kterým o rok dřív napomáhal zkultovění Pulp Fiction. Oproti druhému filmu se také role zloducha zhostila známá tvář - Jeremy Irons. V tomto příběhu se pak boj s teroristy rozšířil na celé město.

Následovala dlouhá pauza, kterou vyplnil prací na dalších filmech. K postavě McClana se vrátil až v roce 2007, kdy čelil digitální hrozbě kyberterorismu ve Smrtonosné pasti 4.0. Výraznější úlohu zde sehrála postava dcery, kterou ztvárnila Mary Elizabeth Winstead.

Po šesti letech se pustil do křížku s ozbrojenou hrozbou popáté. Sekundoval mu přitom naopak jeho syn, nepříliš známý herec Jai Courtney. Z amerických reálií se děj přesunul do Ruska.

Typ akční postavy

Hned v roce 1991 se představil v typově blízké roli, když v černé komedii Shana Blacka Poslední skaut v režii Tonyho Scotta ztvárnil soukromého detektiva Joe Hallenbeck. Rozjezd však přišel až v roce 1997, tedy dva roky po třetí Pasti, kdy byla další v nedohlednu. Tehdy se objevil v akčním thrilleru Šakal a hlavně v odvážné sci-fi Luca Bessona Pátý element. Následující rok se stal tahounem akčního velkofilmu Armageddon od Michaela Baye. Další várka akčních rolí přišla v roce 2005, kdy se objevil v prvním Sin City a krimi thrilleru Rukojmí. V roce 2006 přišlo 16 bloků či Nabít a zabít.

Jeho statut důležitého reprezentanta akčního žánru potvrdil Sylvestr Stallone, když ho nejprve v roce 2010 obsadil do ryze epizodní role ve svém nostalgickém snímku Expendables - Postradatelní, který sdružuje nejvýraznější akční idoly od osmdesátých let, a posléze v pokračování mu věnoval větší prostor ve vedlejší roli.

Typ komedianta

S oblibou se objevuje v komediálním žánru, důkazem je zmíněná první velká role ve Schůzce naslepo. Nezapomenutelné je však jeho hlasové obsazení v trilogii Kdopak to mluví, kde namluvil bystré myšlenkové poznámky ústředního nemluvněte. Neváhal se ani zapojit do parodie akční konkurence v Nabité zbrani 1 (jako odkaz na Smrtonosnou zbraň) a oblibu si získal v černé čarodějnické komedii Smrt ji sluší, kde mu dělaly společnost herečky formátu Meryl Streep a Isabelly Rossellini.

Svou akční ikonu pak zužitkoval i ve dvojici bláznivých komedií Můj soused zabiják, kde jeho vražedné dovednosti napomáhaly humoru.

Mimo žánry tvoří klasiky

Třetí trojúhelník Willisovy kariéry tvoří tradiční dramata. Pokud se do spolupráce s nějakým výrazným režisérem pustil, většinou z toho byla divákova radost. Svůj um propůjčil Terry Gilliamovi v psychologické sci-fi 12 opic, s M. Night Shyamalanem natočil v roce 1999 legendární Šestý smysl a v roce 2012 se objevil v originální sci-fi Looper Riana Johnsona a taktéž jako jedna z mnoha hvězd nezávislého snímku Wese Andersonova Až vyjde měsíc.

Životopis

Celým jménem je Walter Bruce Willis. Narodil se sice v roce 1955 v Německu, ale po dvou letech ho čekal přesun do USA, protože otec byl původně Američan, který v Evropě byl v rámci vojenského výcviku.

V letech 1987 až 2000 byl ženatý s Demi Moore, od roku 2009 je v manželství s Emmou Heming. Z prvního sňatku má tři potomky, z aktuálního má jedno dítě.

 

Právě se děje

Další zprávy