The Big Bang Theory - Teorie velkého třesku

Aktualizováno 16. 10. 2011 20:11
Populární seriál Teorie velkého třesku se vysílá od roku 2007. Na podzim 2014 má mít premiéru již osmá série.
Ze seriálu The Big Bang Theory.
Ze seriálu The Big Bang Theory. | Foto: Aktuálně.cz

Teorie velkého třesku je americká situační komedie, kterou vysílá televizní stanice CBS. Pilotní epizoda měla premiéru 24. září v roce 2007. Seriál je o partě nadšených fyziků a jejich nerdovské subkultuře. Postavy jsou také filmovými a seriálovými geeky – milují Hvězdné války, uctívají herce ze Star Trek universa, sbírají různé komiksy a další předměty.

Postavy a děj

Emmy 2012 - Kaley Cuoco
Emmy 2012 - Kaley Cuoco | Foto: Reuters

Seriál je zasazen do kalifornské Pasadeny, v níž žijí dva geniové, kteří spolu bydlí: brýlatý experimentální fyzik Leonard Hofstader (Johnny Galecki) a geniální teoretický fyzik Sheldon Cooper (Jim Parsons), který rád peskuje ostatní. Přátelí se s naoko sebevědomým aerokosmickým inženýrem Howardem Wolowitzem (Simon Helberg) a astrofyzikem Rajeshem Koothrappalim (Kunal Nayyar), který pochází z Indie. Všichni čtyři pracují v Kalifornském technickém institutu.

Seriál staví na kontrastu asociálních géniů a jejich atraktivní hloupé sousedky Penny (Kaley Cuoco), která marně usiluje o hereckou kariéru, avšak učí fyziky normální komunikaci, které nejsou schopni. Leonard se do Penny zamiluje a začíná o ni neohrabaným způsobem usilovat.

Tvůrci a ceny

Emmy 2012 - Jim Parsons
Emmy 2012 - Jim Parsons | Foto: Reuters

Sitcom vytvořili Chuck Lorre a Bill Prady, kteří seriál také produkují a jsou jeho hlavními scenáristy. Seriál má ve Spojených státech vysokou sledovanost, každou epizodu páté sezony sledovalo průměrně třináct milionů diváků. Teorii velkého třesku od roku 2009 vysílá televize Prima Cool, která seriál vysílala nejprve dabovaný, nyní jej nabízí s dabingem a reprízy v originálním znění s titulky.

Sitcom byl nominován na řadu ocenění, několik jich také získal. V roce 2011 Jim Parsons za roli Sheldona vyhrál Zlatý glóbus a televizní cenu Emmy. V roce 2013 získal Emmy znovu spolu, navíc byl oceněn štáb a hostující hvězda Bob Newhart. Stopáž jednoho dílu je zhruba dvacet minut. První série má sedmnáct dílů, druhá a třetí mají dvacet tři epizod a od čtvrté série se počet dílů ustálil na číslu dvacet čtyři.

 

Právě se děje

Další zprávy