Alois Nebel

Aktualizováno 4. 12. 2012 11:53
Alois Nebel, český snímek natočený podle komiksu, se stal nejlepším evropským animovaným filmem v roce 2012.
Z filmu Alois Nebel.
Z filmu Alois Nebel. | Foto: Aktuálně.cz

Český animovaný film tvořený formou rotoskopie Alois Nebel vstoupil do tuzemských kin 29. září 2011. Je debutem režiséra Tomáše Luňáka. Animované drama je adaptací stejnojmenného komiksového románu, který má tři díly.

Autory černobílé předlohy jsou spisovatel a scenárista Jaroslav Rudiš a zpěvák, textař a výtvarník Jaromír 99. Film Alois Nebel svou atmosférou připomíná snímky jako Sin City - město hříchu (2005), Temný obraz (2006) či Valčík s Bašírem (2008). K realizaci filmu byla poprvé v české kinematografii použita unikátní technologie rotoskoping, která je kombinací hraného a animovaného filmu.

Na Českých lvech za rok 2011 si snímek odnesl cenu za nejlepší hudbu, nejlepší zvuk, nejlepší výtvarné řešení a nejlešpí plakát.

V prosinci 2012 dosáhl na Evropských filmových cenách vítězství v kategorii nejlepší animovaný film, kde mu konkurencí byli britští Piráti a španělské Vrásky.

Děj

Příběh začíná na konci osmdesátých let minulého století, kdy sledujeme osamělého výpravčího Aloise Nebela (Miroslav Krobot), který pracuje na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách. Občas vídá zvláštní mlhu a v ní Dorothe (Tereza Voříšková), oběť zločinů během odsunů sudetských Němců po druhé světové válce. Nebelův kolega Wachek (Leoš Noha) kšeftuje společně s otcem (Alois Švehlík) s vojáky sovětské armády. Klidnou atmosféru naruší tajemná postava Němého (Karel Roden), který ilegálně překročí hranice a chce pomstít svou matku.

Vznik filmu

Technologii rotoskopie si tvůrci vybrali proto, že zachovává plynulost a realističnost pohybu postav a předmětů. Výsledky obraz se maximálně shoduje s charakteristickou mimikou a gestikou herců. Tato technologie spočívá v tom, že se nejprve natočí dané scény s herci v reálném prostředí, a ty jsou poté po jednotlivých filmových okénkách překresleny a animovány. Poprvé byla použita v roce 1915 americkým filmařem Maxem Fleischerem.

Rozpočet film činí 80 milionů korun, koproducenty jsou Slovensko a Německo. Film byl v září 2011 úspěšně uveden v nesoutěžním hlavním programu Benátského filmového festivalu a na Mezinárodním filmovém festivalu v kanadském Torontu.

 

Právě se děje

Další zprávy