Karel Komárek ml.

9. 6. 2011 13:45
Karel Komárek, jeden z nejbohatších lidí v Česku, je spoluzakladatelem a hlavním akcionářem holdingu KKCG, jehož nejvýznamnější součástí je společnost Moravské naftové doly.
Karel Komárek
Karel Komárek | Foto: ČTK

Karel Komárek, jeden z nejbohatších lidí v Česku, je spoluzakladatelem a vlastníkem skupiny KKCG, jehož nejvýznamnější součástí je společnost Moravské naftové doly.

V roce 2011 se Komárkově skupině KKCG, ve spolupráci se skupinou PPF Petra Kellnera, podařilo získat sázkovou společnost Sazka.

Z původně malé rodinné firmy prodávající armatury a plynové kotle vybudoval jednu z nejvýznamnějších investičních a finančních skupin KKCG (vznikla v roce 1995) - jednotlivé společnosti této skupiny se orientují jak na ropu a plyn, tak i průmyslovou výroby nebo investice.

Do roku 2010 byly menšinovými spoluvlastníky holdingu KKCG také jeho sestra, otec (Karel Komárek starší) a strýc. Vzhledem k rozdílným pohledům na to, jak a kam má dále KKCG směřovat, došlo k přeměně akcionářské struktury a odluce Komárka mladšího od ostatních členů rodiny.

Ti získali společnosti Bonatrans Group, ŽDB Group a Kovosvit Mas.

Kromě toho definitivně skončila spolupráce s E.ON Ruhrgas, GDFSUEZ a SPP; posledně jmenované byla prodána společnost SPP Bohemia, stejně jako veškeré akcie plynárenských distribučních společností Jihomoravská plynárenská, Severomoravská plynárenská, Východočeská plynárenská.

Těmto transakcím předcházelo období táhlých a vzájemných žalob a arbitráží mezi jednotlivými stranami.

V roce 2010 činil vlastní kapitál skupiny KKCG 674 milionů eur (asi necelých 16,8 miliard korun), aktiva dosahoval částky 972 milionů eur (přes 24,2 miliard korun). Tržby dosáhly částky 245 milionů eur (asi 6,1 miliard korun) a zisk po zdanění ve výši 565 milionů eur (asi 14,1 miliard korun).

Komárek je od sezóny 2011 / 2012 také sponzorem ruské KHL; smlouva mezi společností Moravské naftové doly a KHL je uzavřena na tři roky. Tento sponzoring souvisí s plynovými obchody v Rusku – za vpuštění Gazpromem na ruský trh tak Komárek přispěl Medveděvovi (prezident ligy a zároveň ředitel Gazprom Exportu).

Karel Komárek se narodil 15. března 1969.

 

Právě se děje

Další zprávy