Fotbalisté Dánska

Aktualizováno 4. 2. 2012 21:33
Profil fotbalového reprezentačního týmu Dánska.
Fotbalisté Dánska
Fotbalisté Dánska | Foto: Reuters

Dánský reprezentační tým se pravidelně účastní světových a evropských šampionátů.

Dánsko vystupuje v mezinárodním fotbale od roku 1908. Jeho největším úspěchem je titul mistrů Evropy z roku 1992, postup do semifinále ME v roce 1984, čtvrté místo na evropském šampionátu v roce 1964 a postup do čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1998. Kromě toho získal dánský tým jednu zlatou medaili na (neoficiální) olympiádě v Athénách v roce 1906, tři stříbrné olympijské medaile v letech 1908, 1912 a 1960 a bronz z olympiády ve Velké Británii v roce 1948. Celkem se červenobílý severský tým zúčastnil čtyř světových a sedmi evropských šampionátů.

Na Euro 2012 se Dánové probojovali jako vítěz kvalifikační skupiny H, v níž za sebou zanechali i Portugalsko či Norsko. V Německem, základní skupině nastoupí v té pod označením B spolu s Německem, Nizozemím a svým soupeřem z kvalifikace Portugalskem.

Nejslavnějšími fotbalisty dánské historie jsou Peter Schmeichel (nejčastější reprezentant se 129 odehranými zápasy), bratři Michael a Brian Laudrupovi, Martin Jørgensen, Dennis Rommedahl, Jon Dahl Tomasson, Poul Nielsen (oba shodně nejlepšími střelci reprezentace s 52 trefami), Allan Simonsen, Preben Elkjær či Per Røntved, ze současných hráčů patří k oporám dánského výběru Nicklas Bendtner z anglického Sunerlandu, Thomas Sørensen ze Stoke City, Daniel Agger z Liverpoolu a velkou nadějí je asi největší evropský talent současnosti Christian Eriksen z Ajaxu. Trenérem mužstva v roce 2012 je Morten Olsen, který je u dánského týmu již třináctým rokem, jeho předchůdci byli například Richard Møller Nielsen nebo Bo Johansson. Nejznámějšími dánskými kluby jsou FC Kodaň, Bröndby Kodaň, Aalborg, Odense BK nebo Silkeborg, ve zdejší lize hráli například Libor Sionko nebo Zdeněk Pospěch (oba FC Kodaň).

V žebříčku FIFA je Dánsko na začátku února 2012 na 11. místě.

 

Právě se děje

Další zprávy