Fotbalisté Nizozemí

Aktualizováno 3. 2. 2012 13:48
Profil fotbalového reprezentačního týmu Nizozemí.
Fotbalisté Nizozemí
Fotbalisté Nizozemí | Foto: Tomáš Kubánek

Nizozemský národní tým je tradičním účastníkem mistrovství světa i Evropy.

Oranjes, jak se nizozemskému týmu přezdívá podle barvy jeho dresů, byli třikrát ve finále mistrovství světa (1974, 1978 a 2010) a jednou zvítězili na mistrovství Evropy (1988).

Na evropský šampionát v Polsku a na Ukrajině se dostali z prvního místa skupiny E, když ztratili pouze tři body za porážku ve Švédsku 3:2. Jinak si nizozemský tým počínal ve skupině suverénně, když si připsal nejvíce vstřelených branek ze všech týmů, hrajících kvalifikaci (37 branek) a velmi dobře bránil na hřištích soupeřů (dostal pouze tři góly ve Švédsku). Základní skupinu B odehraje Nizozemsko proti svému tradičnímu rivalovi Německu, dále pak Portugalsku a Dánsku.

Nejslavnějšími hráči v historii nizozemského fotbalu jsou Johan Cruyff, Dennis Bergkamp, Johan Neeskens, Abe Lenstra (po němž se jmenuje stadion prvoligového klubu v Heerenvenu), Marco van Basten, Patrick Kluivert (nejlepší střelec národního týmu se 40 brankami), Ronald a Frank de Boerové, Ronald Koeman, Ruud Gullit, Marc Overmars, Phillip Cocu, Giovanni van Bronkhorst, Frank Rijkaard, Edwin van der Saar (nejvíce reprezentačních startů - 130), Mark van Bommel, Ruud van Nistelrooy, Roy Makaay, Edgar Davids nebo Danny Blind. Současnými největšími hvězdami jsou Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Jan Stekelenburg, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Dirk Kuyt, Ibrahim Affelay nebo Arjen Robben. Trenérem mužstva v roce 2012 je Bert van Marwijk, který pokračuje v práci Franka Rijkaarda, Dicka Advocaata, Louise van Gaala, Guuse Hidinka, Rinuse Michelse, Leo Beenhakkera nebo českého trenéra Františka Fadrhonce (nizozemský tým trénoval v letech 1970-1974). Nejúspěšnějšími nizozemskými kluby jsou Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven a Feynoord Rotterdam.

Nizozemský fotbalový celek je ve světovém žebříčku FIFA na začátku února 2012 na druhém místě.

 

Právě se děje

Další zprávy