Fotbalisté Portugalska

Aktualizováno 3. 2. 2012 15:32
Profil fotbalového reprezentačního týmu Portugalska.
Fotbalisté Portugalska
Fotbalisté Portugalska | Foto: Reuters

Portugalsko je jedním z předních reprezentačních výběrů, který se pravidelně účastní světových a evropských šampionátů.

Portugalská fotbalová asociace vznikla v roce 1914 a o pět let později nastoupil národní tým k prvnímu zápasu. Dosavadním největším úspěchem Portugalců je světový bronz z roku 1966, kdy se turnaj hrál v Anglii. V roce 2006 k němu portugalský výběr přidal čtvrté místo z Německa. Na evropských šampionátech získalo Portugalsko stříbro v roce 2004.

Na evropský šampionát v roce 2012 se tým kolem Cristiana Ronalda dostal až díky baráži, ve které porazil Bosnu a Hercegovinu celkovým skóre 6:2. Zeleno-červeno-bílý tým bude nastupovat v základní skupině B mistrovství spolu s Německem, Nizozemskem a svým soupeřem z kvalifikace Dánskem.

Největší hvězdou portugalského fotbalu posledních let je útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Doplňuje ho například Nani z Manchesteru United, Nuno Gomés z Bragy, Hélder Postiga z Realu Zaragoza, jeho spoluhráči z Bílého baletu Pepe, Ricardo Carvalho a Fábio Coentrão, José Bosingwa z Chelsea či brankář Eduardo z Benficy Lisabon. Z historie jsou nejznámějšími hráči Portugalska Eusébio, Hilário, Luis Figo (nejvíce startů v národním týmu - 127), Rui Costa, João Pinto, Fernando Couto, Pauleta (nejlepší střelec reprezentace - 47 gólů), Simão nebo Vitor Baia. Současným trenérem je Paulo Bento, dřívějšími kouči národními týmu byli např. Luiz Felipe Scolari či António Oliveira. Trenérem portugalské národnosti je také José Mourinho, v roce 2012 trenér Realu Madrid, který však národní tým nikdy nevedl.

Nejslavnějšími portugalskými týmy jsou Benfica Lisabon, Sporting Lisabon, FC Porto a Boavista Porto. Zdejší ligou prošlo také několik českých hráčů, mezi jinými Karel Poborský (Benfica Lisabon) nebo Pavel Horváth (Sporting Lisabon).

V žebříčku FIFA z února 2012 patří Portugalcům sedmá pozice.

 

Právě se děje

Další zprávy