Davis Cup

Aktualizováno 21. 11. 2012 16:30
Davis Cup je tenisový turnaj mužských týmů, každoročně pořádaný Mezinárodní tenisovou federací (ITF). V roce 2012 zvítězili Češi

Davis Cup je tenisový turnaj mužských týmů, každoročně pořádaný Mezinárodní tenisovou federací (ITF).

Po 32 letech se podařilo uspět České republice. V roce 2012 zvítězili čeští reprezentanti, konkrétně se o pohár zasloužili Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, a to se skórem 3:2 na zápasy. Titul se pokusilo obhájit Španělsko. V jednom roce tak čeští tenisté zajistili vedle Davis Cupu také Hopman Cup a Fed Cup. Dalšími členy vítězného daviscupového týmu byli Lukáš Rosol, Ivo Minář a Jaroslav Navrátil (kapitán).

V začátcích šlo o turnaj mezi týmy Velké Británie a Spojených států, od roku 1904 došlo k otevření i pro další země. Až do roku 1973 měl turnaj pouze čtyři vítěze - Spojené státy, Velkou Británii, Austrálii a Francii, za což mohl i systém, ve kterém byl vítěz automaticky nasazen do finále následujícího ročníku. Následující ročník vyhrála bez boje Jihoafrická republika a v roce 1975 se do finále poprvé dostala i Československá republika, podehla v něm však týmu Švédska 2:3.

Počínaje rokem 1981 byla vytvořena stávající struktura soutěže s šestnáctičlennou elitní (světovou) skupinou, v jejímž rámci spolu nejlepší týmy bojují čtyřkolovým vyřazovacím systémem o tzv. salátovou mísu. Kromě světové skupiny existují tři regionální zóny (Americká, Euroafrická a Asijskooceánská), které jsou dále rozčleněny do čtyř úrovní a jejichž nejlepší týmy následně soutěží s nejhorší celky z elitní skupiny o postup/setrvání.

Nejdéle ve světové skupině vydrželo bez sestupu Československo, resp. Česká republika, které ji opustilo pouze jednou - v roce 2005. Jediný sestup od zavedení světové skupiny mají na svém kontě také týmy USA a Švédska.

Systém soutěže

Čtyřčlenné týmy proti sobě hrají pět utkání, pravidelně v pátek a o víkendu. Nejprve proti sobě nastupují reprezentanti ve dvou dvouhrách (pátek), v sobotu následuje čtyřhra a v neděli čtvrtý a pátý duel ve dvouhře. Utkání se losují den před prvním hracím dnem, přičemž do závěrečných dvouher může kapitán mužstva nominovat kohokoliv z týmu. Každá série se hraje na tři vítězná utkání, pokud některý z týmů vede po druhém dni 3:0, mohou být zbylé dvouhry zkráceny na dva vítězné sety. Poražení v prvním kole světové skupiny následně obhajují svoji příslušnost k elitní skupině v utkání proti nejlepším týmům z prvních úrovní regionálních zón (čtyři z euroafrické a po dvou z americké a asijskooceánské skupiny), vítězové naopak postupují dál a stejným systémem bojují o celkový triumf. Finále je na programu pravidelně na konci roku v listopadu či prosinci. Vítězem se v roce 2011 stalo Španělsko.

Pořadatelství jednotlivých utkání je určeno podle posledního vzájemného duelu, aby se týmy vzájemně střídaly. Pokud se dané země utkávají v historii Davis Cupu poprvé, rozhodne o hostiteli prvního vzájemného duelu los. Pořadatel přitom vybírá nejenom místo utkání, ale i povrch kurtu.

Nejčastější vítězové

Nejčastějším vítězem turnaje jsou Spojené státy (32 krát), následované Austrálii, Velkou Británii a Francií. Nejúspěšnějším týmem s výjimkou velké čtyřky je Švédsko, následované Španělskem. Československo, resp. Česká republika, se stalo vítězem jednou, v roce 1980 porazilo v pražské Sportovní hale Itálii 4:1. Dvakrát se také český tým dostal do finále, v letech 1975 a 2009. Podle současného žebříčku úspěšnosti je Česká republika na pátém místě (toto pořadí, spolu s výsledky z předchozího roku, hraje roli při nasazování při losu dalšího ročníku). V roce 2012 se konal v pořadí 101. ročník a účastnilo se jej 125 zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy