Valtr Komárek

16. 5. 2013 21:23
Valtr Komárek byl český ekonom, prognostik a politik. Patřil mezi klíčové osobnosti listopadových událostí a polistopadové politiky. Komárek zemřel 16. 5. 2013.
Valtr Komárek
Valtr Komárek | Foto: Ludvík Hradilek

Valtr Komárek byl český ekonom, prognostik a politik. Patřil mezi klíčové osobnosti listopadových událostí a polistopadové politiky. Komárek zemřel 16. 5. 2013 v nemocnici Na Homolce, kde byl hospitalizován kvůli špatnému zdravotnímu stavu po operaci srdce.

Valtr Komárek se narodil 10. srpna 1930 v Hodoníně. Jeho rodiče zahynuli v koncentračním táboře, on sám podobnému osudu unikl jen o vlásek, když byl jako opuštěné židovské dítě vychován cizími lidmi. Po prožitých válečných útrapách vstoupil do komunistické strany, v níž zůstal až do ledna 1990.

Profesně autor desítek odborných knih a statí, který v 60. letech radil na Kubě Ernestovi Che Guevarovi, dlouhá léta působil ve Výzkumném ústavu plánování a řízení, v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd (ČSAV) a v Prognostickém ústavu, po revoluci mimořádně populární instituci, která se stala personální zásobárnou prvních polistopadových vlád.

Komárka samotného porevoluční vlna také nakrátko vynesla do nejvyšších pater politiky. Oblíbený ekonom se stal místopředsedou první nekomunistické vlády Mariána Čalfy, která zemi dovedla ke svobodným volbám v červnu 1990.

Kvůli názorovým neshodám ohledně ekonomické reformy se svými někdejšími kolegy se však muž, o němž se hovořilo jako o jednom z možných kandidátů na prezidenta, rozhodl pro návrat do Prognostického ústavu.

Politiku ale Komárek, otec dvou novinářů Martina a Michala, zcela neopustil. Poslancem bývalého Federálního shromáždění byl až do konce roku 1992, do voleb v roce 1992 šel pak jako lídr sociální demokracie, kam vstoupil o rok dříve.

Za sociální demokraty, jejichž čestným předsedou se stal v roce 2011, také před 13 lety neúspěšně kandidoval do Senátu.

Po Komárkově odchodu se napříč politickou scénou ozývají slova respektu a úcty. Političtí představitelé se shodují na tom, že smrtí Valtra Komárka přišla Česká republika o mimořádně tolerantního, vstřícného a inteligentního člověka a zároveň o jednu z nejvýznamnějších postav polistopadové éry.

 

Právě se děje

Další zprávy