Václav Krása

1. 10. 2013 15:18
Na podzim 2013 se předseda národního sdružení handicapovaných Václav Krása neúspěšně zúčastnil voleb do sněmovny jako lídr KDU-ČSL v Plzeňském kraji.
Václav Krása.
Václav Krása. | Foto: Ludvík Hradilek

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása byl třikrát poslancem v devadesátých letech. Na podzim 2013 neúspěšně kandidoval v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny jako lídr kandidátky KDU-ČSL v Plzeňském kraji.

Politická kariéra

V celostátní politice působí od začátku devadesátých let. V roce 1992 byl zvolen za ODS do České národní rady, která se následně změnila v Poslaneckou sněmovnu. Post obhájil v roce 1996. Na začátku roku 1998 stál po rozkolu ODS u vzniku Unie svobody a v předčasných volbách konaných téhož roku v červnu se za novou stranu opět dostal do sněmovny. Působil ve výborech se zdravotní a sociální tematikou.

Od roku 2002 se angažuje spíš v komunální politice. Třikrát byl zvolen do zastupitelstva v městské části Praha 17. Nejprve ještě se záštitou Unie svobody, následně jako nestraník a nyní jako člen hnutí Lepší Řepy.
V roce 2013 přijal nabídku KDU-ČSL vést kandidátní listinu jako nestraník v Plzeňském kraji. Se stranou předtím spolupracovalo sdružení osob se zdravotním postižením na několika akcích - např. protest proti sKartám.

Osobní život

Narodil se 24. listopadu 1951. Je ženatý a má dvě děti. Je upoutaný na invalidní vozík, od roku 2002 je zaměstnán v Národní radě osob se zdravotním postižením ČR.

Před rokem 1989 vystudoval střední ekonomickou školu, od roku 2007 si dodělával vzdělání v oboru veřejné správy na Metropolitní univerzitě v Praze. V roce 2013 získal magisterský titul.

 

Právě se děje

Další zprávy