Inaugurace prezidenta

Aktualizováno 8. 3. 2013 13:13
Inaugurace je ceremoniál oficálního uvedení kandidáta do úřadu, v tomto případě prezidenta. V roce 2013 se jím stal Miloše Zeman.
Inaugurace prezidenta Miloše Zemana.
Inaugurace prezidenta Miloše Zemana. | Foto: Ludvík Hradilek

Proces uvedení nově zvoleného prezidenta do úřadu se nazývá inaugurace. Termín je obecně užíván jako označení ceremoniálu, během kterého se významného místa ujímá nový člověk.

Inaugurace Miloše Zemana jako nového prezidenta ČR, který byl v lednu zvolen v první přímé volbě, se konala v pátek 8. března 2013, první den po skončení mandátu předchozího činitele v nejvyšší funkci na Pražském hradě Václava Klause. Ten si poslední inaugurací prošel v pátek 7. března 2008.

Program inauguračního dne

Slavnostní obřad se tradičně odehrál ve Vladislavském sále Pražského hradu. Zahájen byl v deset hodin dopoledne. Zásadní součástí programu bylo složení prezidentského slibu vítězného kandidáta, který předal do rukou předsedy Senátu ČR. Tuto funkci v současnosti zastává Milan Štěch.

Znění slibu podle Ústavy je: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

V dobách, kdy prezidenta volily obě komory parlamentu ČR, přebíral prezidentský slib předseda Poslanecké sněmovny. Mezi přítomnými v sále budou členové obou komor Parlamentu ČR.

Na inauguraci měl Miloš Zeman připravený patnáctiminutový projev. Připomněl, že chce být prezidentem všech bez rozdílů politických názorů, moderátorem a prostředníkem, nikoli soudcem. Připomněl svou roli na uskutečnění dohody mezi dvěma nejsilnějšími stranami ODS a ČSSD známou jako opoziční smlouva. Zmínil ostrůvky pozitivní deviace, které je nutné podporovat, a tři ostrůvky negativní, kam zařadil kmotry, neonacisty a část českých médií. Nakonec připojil modlitbu.

Před jedenáctou hodinou čekala na nového prezidenta vojenská přehlídka na III. nádvoří a následovala návštěva ostatků sv. Václava v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, při níž byl jak pražský arcibiskup, tak předeseda Ekumenické rady církví i zástupci Federace židovských obcí. Následně ještě položil květiny k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí, při čemž ho doprovodili předsedové obou komor Parlamentu, premiér i předseda Ústavního soudu. Veřejně se přitom vzdal práva na amnestie a milosti. Po dvanácté se odebral k obědu s nejvyššími ústavními činiteli republiky.

Na Hradčanském náměstí a na třetím nádvoří mohli lidé sledovat inauguraci na velkoplošných obrazovkách, posléze na živo vidět nového prezidenta při vojenské přehlídce a u sochy TGM. Zemanova domovská strana SPOZ na tuto událost svážela ve speciálních autobusech příznivce strany z regionů, kteří pomáhali při volební kampani.

Inaugurován byl Miloš Zeman

Miloš Zeman se po inauguraci stal třetím mužem ve funkci českého prezidenta. Prvním byl Václav Havel v letech 1993-2003 a druhým Václav Klaus v letech 2003-2013.

Nastupující prezident porazil ve druhém kole přímé volby prezidenta kandidáta Karla Schwarzenberga. Miloš Zeman se narodil se v roce 1944 v Kolíně a je tak třetím nejstarším nastupujícím prezidentem. Po Gottwaldovi, Zápotockém a Klausovi se také stal čtvrtým expremiérem, který se dostal do funkce prezidenta.

Zatím není rozhodnuto, na kterém místě v areálu Pražského hradu přesídlí ze svého dosavadního bytu v pražských Stodůlkách.

 

Právě se děje

Další zprávy