Romain Rolland

19. 4. 2015 13:55
Romain Rolland byl francouzský prozaik, dramatik a esejista. Jeho nejznámějším dílem je Petr a Lucie. V roce 1915 získal Nobelovu cenu za literaturu.
Romain Rolland na fotografii
Romain Rolland na fotografii | Foto: Wikipedia

Životopis

Narodil se v roce 1866 v Clamecy v burgundském regionu ve Francii. Matka u něj v brzkém věku vzbudila zájem o hudbu, otec se živil jako notář. Syn v rodném městě studoval katolické gymnázium, v roce 1880 se rodina přestěhovala do Paříže, aby měl chlapec lepší přístup ke vzdělání.

Aby se dostal na elitní školu Ecole Normale Supérieur (ENS), studoval na Lycée Saint-Louis a v roce 1882 na dalším lyceu Louis-le-Grand, kde se spřátelil se spisovatelem Paulem Claudelem. V roce 1886 byl na prestižní školu přijat a do roku 1889 na ní studoval literaturu a historii, aby mohl být pedagogem na gymnáziu.

Základní údaje

Narození: 29. ledna 1866, Clamecy

Úmrtí: 30. prosince 1944, Vézelay

Rodina: manželka Maria Pavlovna Kudachova

Poté studoval mezi lety 1889–1891 v Římě jako stipendista, kde se seznámil s hudbou italských mistrů. Připravoval si podklady na svou práci o evropské opeře, díky níž získal v roce 1895 ve Francii doktorský titul. V dalších letech učil na různých lyceích v Paříži a oženil se. Začátkem 20. století se stal ředitelem nově založené hudební školy Ecole des Hautes Etudes Sociales.

Stal se docentem dějin umění na ENS a v roce 1904 získal docenturu z dějin hudby na Sorbonně. Jeho manželství bylo bezdětné a v roce 1901 se pár rozvedl. V roce 1904 začal psát román Jan Kryštof, za který získal v roce 1915 Nobelovu cenu. Akademie ocenila jeho "vznešený idealismus a lásku k pravdě".

Přehled nejdůležitějších děl

Dobrý člověk ještě žije, Petr a Lucie, Jan Kryštof, Okouzlená duše

Finanční odměnu však věnoval na pomoc lidem zasaženým první světovou válkou. Autorovy humanistické a pacifistické postoje se projevovaly prací pro Červený kříž, ale také různými eseji z oblasti hudby, politiky nebo divadla. Dopisoval si také se Sigmundem Freudem až do psychoanalytikovy smrti roku 1939. Romain Rolland zemřel v roce 1944 ve městě Vézelay nedaleko svého rodiště.

Dílo Romaina Rollanda

Nejznámějším dílem je románový cyklus Jan Kryštof, který původně vyšel v deseti svazcích mezi lety 1904–1912. Po vydání byly díly rozděleny na tři části, poté na čtyři, což více odpovídalo koncepci díla. Dílo psané jako tzv. román-řeka (úzký základ, který se postupně rozšiřuje) vypráví o osudech talentovaného německého skladatele Kraffta.

Šel po seinském nábřeží kolem Institutu a roztržitě nahlížel do knih u stánku jednoho z mála pouličních antikvářů, kteří ještě zůstali věrni tradičnímu místu. Stál zrovna dole u schodů z mostu Umění. Když zdvihl oči, spatřil tu, kterou očekával. Skicák majíc pod paží, sestupovala po schodech jako laňka. Nerozmýšlel se ani zlomek vteřiny; rozběhl se naproti ní, a zatím co vystupoval k ní, sestupující, jejich pohledy po prvé spočinuly na sobě a vešly. A když přišel před ni, zastavil se a začervenal se. A ona, když ho viděla, jak se červená, překvapením se začervenala také. Dříve než popadl dech, laňka již odcupitala. Když se mu síly vrátily tak, že se mohl obrátit, její sukně již mizela v zatáčce podloubí, jež ústí do Seinské ulice. Nepokusil se běžet za ní. úryvek z románu Petr a Lucie

Romain Rolland

Sleduje jej od narození až do smrti. Skrze popis jeho osobního a uměleckého růstu a pobytů v Paříži, Itálii či Švýcarsku podává Rolland rozsáhlý obraz tehdejší předválečné společnosti. Postava se v knize vyjadřuje k různým tématům ze světa literatury, sociálních změn nebo války, autor se však od myšlenek Kraffta distancoval.

Historický román Dobrý člověk ještě žije (1919) se odehrává v Burgundsku za vlády Ludvíka XIII. Hlavní postavou je optimistický truhlář Colas Breugnon, který prožije tragický rok, kdy mu zemře manželka, nakazí se morem a zraní se. Snaží se neklesat na duchu a předávat lidem v okolí svou lásku k životu.

Petr a Lucie (1920) je milostnou novelou o tragickém osudu mladých milenců za první světové války. Petr se v roce 1918 potká s Lucií a postupně vzniká láskyplné pouto, kdy milenci zapomínají na útrapy v okolním světě. Během Velikonoc, kdy si v kostele vyznávají lásku, jsou však zavaleni pilířem, který na ně spadně při probíhajícím bombardování.

Román Okouzlená duše (1922– 1933) je dalším románovým cyklem Rollanda. Vypráví o osudech Annety ze zámožné rodiny, která odmítne pohodlný život a vybojovává si vlastní způsob života a lásku. Román popisuje vývoj evropské společnosti na počátku 20. století včetně Říjnové revoluce nebo nástupu fašismu v Itálii.

Kromě románů psal Rolland i divadelní hry, eseje, studie nebo biografie hudebníků, a to například Beethovena či Händela. Je také autorem monografie o svém příteli a známém duchovním vůdci Indie M. Gándhím nebo ruském spisovateli Lvu N. Tolstém.

 

Právě se děje

Další zprávy