Honoré de Balzac

16. 6. 2015 15:35
Francouzský spisovatel, autor mnoha románů, představitel kritického realismu a naturalismu.
francouzský spisovatel
francouzský spisovatel | Foto: Profimedia.cz

Život

Narodil se 20. května 1799 v Tours, jeho otec zbohatl jako vojenský zásobovatel za francouzské revoluce. Učil se v klášterní škole a poté proti své vůli vystudoval práva v Paříži. Krátkou dobu působil jako notář, ale brzy se začal věnovat psaní dobrodružných povídek a románů. Chtěl být nezávislý, zakoupil tiskárnu, aby mohl vydávat díla klasiků, moc se mu v této oblasti podnikání nedařilo.

Základní údaje

Narození: 20. května 1789, Tours
Úmrtí:  18. srpna 1850, Paříž
Manželka: Ewelina Hańská

Celý život se snažil dostat do vyšší společnosti a být součástí šlechtických kruhů. Několikrát se pokusil o sebevraždu. Psaní se věnoval i z finančních důvodů, jeho dílo je velmi rozsáhlé, proslavil se jako „dělník pera“. Teprve poté, co se přestal kvůli penězům věnovat konzumní literatuře, napsal svá největší díla. Léta si dopisoval s polskou šlechtičnou Ewelinou Haňskou-Rzewuskou, s níž se na konci života, už těžce nemocný, oženil.  Zemřel 18. srpna 1850 v Paříži, v tento poslední den ho navštívil Victor Hugo.

Dílo

Nejznámější díla

Otec Goriot, Ztracené iluze, Lesk a bída kurtizán, Evženie Grandetová, Gobseck

Své rozsáhlé dílo označil jako Lidskou komedii, v níž chtěl představit všechny lidské typy a společenské vrstvy na přelomu historických epoch, zachycuje různé životní situace, mužské a ženské charaktery, životní styly, povolání, dětství a stáří, církevní prostředí, politiku atd. Cyklus tvoří asi 100 románů, které zobrazují Francii v ponapoleonském období. Motivy a postavy přecházejí z jednoho díla do jiných, nebývá dodržena dějová posloupnost a vedlejší postavy se ukazují i z jiných úhlů pohledu. Typické jsou důkladné popisy, jejichž detaily měly svůj základ v autorově pozorovací schopnosti.

„Vaše společnost už nectí skutečného Boha, ale klaní se zlatému teleti! To je náboženstvím vaší ústavy. A v politice se vaše ústava opírá jenom o majetek. To je, jako kdybyste všem občanům řekli: Snažte se obohatit!“ H. de Balzac, Ztracené iluze

Svým postupem položil základy kritického realismu. Lidská komedie je rozdělena do tří částí – Studie mravů, Studie filozofické, Studie analytické. Ústřední trilogií jsou romány Otec Goriot (1835), Ztracené iluze (1837), Lesk a bída kurtizán (1847). Další známé romány jsou Bratranec Pons, Evženie Grandetová, Gobseck, Šagrénová kůže, Šuani, Sestřenice Běta.

Tato slova na Luciena silně zapůsobila a soudce, vida rozpoložení mysli svého vyšetřovance, dodal: "Opakuji vám, že jste byl podezřelý z účasti na vraždě otrávením, spáchané na slečně Ester; je dokázáno, že šlo o sebevraždu, čímž je všechno vyřízeno; ale byla přitom zcizena částka sedmi set padesáti tisíc franků, která patří k pozůstalosti, a vy jste dědic: bohužel tu jde o zločin a tento zločin byl spáchán, ještě než byla nalezena závěť. A tu se spravedlnost důvodně domnívá, že se tohoto zločinu dopustila ve vašem zájmu jistá osoba, která vás miluje tak, jako vás milovala slečna Ester. Nepřerušujte mě," řekl Camusot, gestem ukládaje Lucienovi, který chtěl něco říci, aby mlčel, "to není ještě výslech. Chci, abyste pochopil, jak se tato věc dotýká vaší cti. Odhoďte ten falešný, ten bezcenný názor, který navzájem víže spoluviníky, že je věcí cti nic na sebe neprozrazovat, a řekněte celou pravdu." H. de Balzac, Lesk a bída kurtizán

Otec Goriot

Realistický román odhalující prostřednictvím individuálních osudů úpadek citů a mravnosti pod tlakem odlidštěných buržoazních společenských poměrů. V tomto románu je zobrazena otcovská láska k dcerám, která je schopná největších obětí, aby se dcery dostaly do vznešené společnosti. Goriot, bývalý úspěšný obchodník, žije osaměle v penzionu, opuštěný rodinou. Dcery se za něj stydí a nestýkají se s ním. Stará se o něj, zpočátku nezištně, student Rastignac. Pod vlivem přátelství s trestancem se však mění a vítězí u něj chamtivost a kariérismus. Goriot umírá sám, chudý a opovrhovaný.  

Lesk a bída kurtizán

Další z Balzacových románů, v němž popisuje pokryteckou společnost a studuje lidskou duši. Využívá v něm slavné paměti policejního úředníka a tajného agenta Vidocqa. Hlavní postavou je bohatý básník Lucien, který se zamiluje do dívky Ester. Netuší, že dívka se živí jako kurtizána. Jeho přátelé mu však toto tajemství prozradí. Ester chce spáchat sebevraždu, ale zachrání ji abbé Herrera a umístí do kláštera. Abbé Herrera však není tím, za koho se vydává.

 

Právě se děje

Další zprávy