Tým F1 Toro Rosso

11. 1. 2012 11:48
Představení týmu F1 Toro Rosso

Scuderia Toro Rosso je týmem formule 1, vlastněný společností Red Bull. Závodů formule 1 se účastní od roku 2006, kdy nahradil stáj Minardi.

Ve svém prvním ročníku závodil s motory Cosworth a získal s nimi premiérový bod za osmé místo Vitantonia Liuzziho. Jeho "parťákem" byl tehdy Scott Speed. Právě amerického jezdce nahradil o rok později Sebastian Vettel, pozdější mistr světa v domáckém Red Bull Teamu. V této sezóně již vozy italského týmu jezdily s motory Ferrari, které využívá dodnes.

Kromě Vettela strávil dva roky v Toro Rosso i Francouz Sébastian Bourdais. Oba pak vystřídala dvojice Sébastian Buemi - Jaime Alguersuari, která spolu jezdila v letech 2010-2011. V nadcházející sezóně budou stáj reprezentovat Daniel Ricciardo a Jean-Éric Vergne.

Nejúspěšnější byla pro tým právě uplynulá sezóna 2011, během níž získal 41 bodů a dvě sedmá místa. Úspěšnějším z obou jezdců byl Španěl Alguearsuari, který si připsal 26 bodů, Buemi získal o jedenáct méně.

Zajímavosti:

- kromě Red Bullu tým sponzoruje například španělská petrolejářská skupina Cepsa, Volkswagen nebo italská společnost Magneti Marelli
- název Toro Rosso v překladu znamená Rudý býk, tedy Red bull
- v letech 2006-2008 tým z poloviny vlastnil bývalý slavný rakouský jezdec Gerhard Berger

 

Právě se děje

Další zprávy