Nicolas Anelka

Aktualizováno 21. 2. 2012 16:48
Nicolas Anelka je francouzský fotbalista hrající za anglický West Bromwich Albion.
Nicolas Anelka
Nicolas Anelka | Foto: Reuters

Skvělý francouzský střelec se narodil 14. března 1979. Od svých 16 let občas naskočil do zápasu v dresu Paris Saint-Germain, kam se po angažmá v Arsenalu Londýn a Realu Madrid v roce 2000 znovu vrátil, aby odtud zase odešel v roce 2002 na půl sezony hostovat do Liverpoolu. Přestože všude patřil Anelka k nejlepším střelcům, nikde se neuchytil na více než dvě sezony. To platilo i o jeho dalších štacích v Manchesteru City, Fenerbahce a Boltonu, nejdéle působil v Chelsey - čtyři roky. Zatím poslední instancí Anelky je anglický klub West Bromwich Albion.

Je známý také tím, že pro ostřejší slovo nikdy nejde daleko. Hádal se s trenéry Arsenalu i pařížského St. Germain, v Realu Madrid stávkoval a napadl novináře, šéf Fenerbahce skončil po hádce s ním v nemocnici s infarktem.

Jeho největším reprezentačním úspěchem je vítězství na Euru 2000, ale ani v národním týmu si "neužil klidu". Bývalý francouzský trenér Jacques Santini ho za prohřešky vyřadil z reprezentace, v níž chyběl déle než tři roky. Problém měl v také s koučem Raymondem Domenechem, který ho nezařadil do kádru pro MS 2006.

Jejich vzájemné spory pokračovaly i na MS v Jihoafrické republice. Po prohře s Mexikem totiž Anelka Domenechovi vulgárně nadával. Následně byl vyhozen z týmu, a nepomohl tak zemi galského kohouta v posledním zápase skupiny, v němž ještě Francie bojovala o naději na postup do osmifinále.

Více o týmu Francie

 

Právě se děje

Další zprávy