Kimi Räikkönen

12. 1. 2012 17:45
Finský jezdec týmu formule 1 Lotus FA Team

Kimi Räikkönen je finský jezdec formule 1, v roce 2012 závodící za tým Lotus F1 Team.

Räikkönen se narodil v roce 1979 a již od mládí se věnoval motoristickému sportu. Jako patnáctiletý se zúčastnil svého prvního závodu v jízdě na motokárách v Monaku. Později jezdil závody European Formula Super A championship, Formula Ford Euro Cup, zimní sérii British Formula Renault a Formula Renault UK Championship, ve formuli 1 zakotvil v roce 2001.

Jeho prvním týmem byl Sauber, kde však vydržel pouze sezónu a na následujících pět let se upsal britské stáji McLaren. Největší úspěchy zaznamenal v letech 2003 a 2005, kdy obsadil shodně druhé místo v celkovém pořadí jezdců.

Vrcholu kariéry však dosáhl až ve svém dalším působišti, u největšího konkurenta, ve Ferrari. S rudým týmem z Maranella dosáhl hned ve své první sezóně 2007 na mistrovský titul, kdy si připsal šest vítězných závodů a 110 bodů (v nejlepším roce u McLarenu získal ještě o dva body a jedno vítězství více). V dalších dvou sezónách však přišel výkonnostní pokles a Ferrari se rozhodlo jej nahradit Španělem Fernandem Alonsem. Přestože Räikkönen měl zájem pokračovat (vyjednával například s McLarenem či Mercedesem), na nové smlouvě se nedohodl a rozhodl se si od formule 1 odpočinout.

Neodešel však od motoristického sportu úplně. Ještě v roce 2009 totiž odjel svůj první závod světového šampionátu rallye, kde zůstal až do roku 2011. Výrazným úspěchů však finský jezdec nedosáhl, připsal si pouze jedno etapové vítězství. Kromě rallye absolvoval i dva závody v americké sérii NASCAR, ale pro nadcházející sezónu 2012 se upsal týmu formule 1 Lotus 1 Racing.

Zajímavosti:

- Räikkönenovy motoristické počátky provázejí zajímavé okolnosti. Během svého prvního závodu v motokárách totiž utrhl volant, avšak pokračoval a svého mechanika na závadu upozornil frenetickým máváním volantem nad hlavou. Ve druhém závodě pak vjel po kolizi do špatého směru a skončil mimo silnici
- v roce 2004 se oženil s finskou modelkou a Miss Skandinávie z roku 2001 Jenni Dahlmannovou
- mezi Räikkönenovy záliby patří snowboard a lední hokej. Často je vidět na zápasech svého oblíbeného klubu Blues Espoo

 

Právě se děje

Další zprávy