Kaká (Brazílie)

Aktualizováno 24. 2. 2012 9:50
Kaká je brazilský fotbalista působící v milánském klubu AC.
Kaká
Kaká | Foto: Reuters

Ricardo Izecson dos Santos Leite se narodil 22. dubna 1982 v Brasílii, tedy hlavním městě Brazílie. Už v mládí dostal přezdívku Kaká, podle brazilského výrazu pro kroky místního tance. Pod ní se proslavil i v pozdější fotbalové kariéře. Tu začal v roce 1990, o čtyři roky později se stal hráčem juniorského týmu FC Sao Paolo, kam se v sedmi letech s rodiči přestěhoval. Do seniorského týmu se střední záložník probojoval v roce 2001 a hned prokázal svou střeleckou potenci, když během 27 zápasů dvanáctkrát skóroval. Celkově za dva a půl sezony nasbíral úctyhodných 23 branek, a tak si pro něj v létě roku 2003 přijeli zástupci AC Milán.

Kaká hned přispěl k výhře v Superpoháru UEFA, když AC potvrdilo předchozí vítězství v Lize mistrů. Na konci sezony pak s týmem vybojoval titul v italské lize. Spolupráce s útočníkem Andrejem Ševčenkem mu šla k duhu i v sezoně 2004/05. Ve finále Ligy mistrů však AC ztratilo již téměř jistou výhru a v penaltovém rozstřelu se radoval Liverpool. O dva roky později však AC svému soupeři finálovou prohru vrátili a Kaká se stal nejen nejlepším hráčem soutěže, na konci roku 2007 byl vyhlášen i nejlepším hráčem světa.

V lednu 2009 za něj Manchester City nabízel rekordních 100 milionů liber, kvůli nepokojům diváků se ale Kaká podařilo v Miláně udržet až do konce sezony. V červnu téhož roku jej však za 68,5 milionů získal Real Madrid a až do příchodu Cristiana Ronalda do Realu to byl nejdražší přestup v historii. Reprezentační kariéru začal v roce 2002, ve stejném roku pak získal s Brazílií titul mistra světa, i když odehrál pouze 25 minut. O čtyři roky později už byl největší oporou týmu, Brazílie však vypadla ve čtvrtfinále. V roce 2009 pak byl u vítězství na Poháru FIFA.

Více o Brazílie ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy