Ivan Gabal - sociolog a poslanec KDU-ČSL

10. 10. 2013 23:36
V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny na podzim 2013 byl sociolog Ivan Gabal zvolen poslancem jako lídr kandidátky lidovců bez politické příslušnosti ve Středočeském kraji.
Ivan Gabal.
Ivan Gabal. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Sociolog Ivan Gabal byl zvolen poslancem jako nezávislý kandidát KDU-ČSL ve Středočeském kraji v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny na podzim 2013. V kraji obdržel 2 649 preferenčních hlasů a byl zde jediným kandidátem lidovců, který prošel do sněmovny.

V politice byl předtím aktivní hlavně v letech 1989 až 1993, následně začal pracovat v soukromém sektoru. Spoluzakládal Občanské fórum.

V roce 2012 kandidoval na senátorský post za Prahu 12 jako společný kandidát Strany zelených a KDU-ČSL.

Zaměstnání a politika

Ivan Gabal absolvoval sociologii na Univerzitě Karlově v roce 1975, o tři roky později přidal doktorský diplom. Na konci osmdesátých let pracoval v Ústavu pro filosofii a sociologii ČSAV.

V roce 1989 nejprve byl u založení Kruhu nezávislé inteligence, který sdružoval akademiky nespokojené se společenskými poměry, následně se tato organizace přidala k tvorbě Občanského fóra.

Pro OF pracoval v roce 1990 jako volební manažer, následně vedl Odbor analýz prezidentské kanceláře Václava Havla a v roce 1992 dělal na volební kampani Občanského hnutí Jiřího Dienstbiera.

V roce 1993 začal pracovat ve výzkumné agentuře AISA, o rok později se osamostatnil a dodnes vede firmu Gabal, Analysis & Consulting. Zde nabízí analýzy veřejného mínění, výzkumná šetření charakteru kvantitativního i kvalitativního, poradenství ohledně projektů s podporou evropských fondů nebo analýzy veřejných politik.

Poslední dva roky se angažuje v občanském sdružení Veřejnost proti korupci nebo v mezinárodním projektu 7. Rámcového programu EU, který se zabývá kontrolou znečištění ovzduší za pomoci senzorických technologií.

Osobní život

Ivan Gabal se narodil v lednu 1951. Jeho manželkou je Jana Hybášková, dříve europoslankyně a členka Evropské demokratické strany.

 

Právě se děje

Další zprávy