Paulo Coelho

5. 10. 2011 13:15
Knihy brazilského spisovatele Paula Coelha byly vydány ve 168 zemích a přeloženy do 73 jazyků. K jeho nejslavnějším dílům patří romány Alchymista a Mágův deník.
Paulo Coelho.
Paulo Coelho. | Foto: Reuters

Knihy brazilského spisovatele Paula Coelha byly vydány ve 168 zemích a přeloženy do 73 jazyků. K jeho nejslavnějším dílům patří romány Alchymista (asi nejprodávanější brazilská kniha vůbec) a Mágův deník.

Na podzim se čtenáři v Čechách dočkají Coelhova nejnovějšího titulu Alef, který v Brazílii vyšel 28. července 2010. Román vypráví o "pouti do Jeruzaléma", při níž se hlavní hrdina čtyři měsíce přemisťuje v čase a prostoru, ale do Jeruzaléma nemíří. To nejdůležitější ho nakonec potká při přejezdu Transsibiřskou magistrálou.

Od roku 2002 je Paolo Coelho členem Brazilské literární akademie.

V Česku, kde jeho knihy vydává nakladatelství Argo, patří k nejprodávanějším spisovatelům. Před tím, než se začal naplno věnovat literatuře působil Coelho mimo jiné jako dramatik a ředitel divadla, novinář a textař.

V roce 1996 byl jmenován poradcem programu UNESCO pro duchovní sbližování a dialog mezi kulturami. Například ve Francii byl oceněn řádem Čestné legie a rytířem Řádu za literaturu a umění, kromě toho získal ještě mnoho dalších ocenění.

Paulo Coelho se narodil 24. srpna 1947 v brazilském Riu de Janeiru. Prošel si výchovou v jezuitských školách, nevyhnul se zkušenostem s drogami ani pobytu ve vězení. Působil také jako rockový textař - spolupracoval například s brazilskou legendou sedmdesátých a osmdesátých let Raulem Seixasem.

 

Právě se děje

Další zprávy